Ormar koji uvek miriše: Rešite se neprijatnog mirisa iz garderobera

by | January 25, 2023
ormar, miris, garderoba

Kako se trajno otarasiti neprijatnog mirisa u ormaru? Ovo su efikasni lifehackovi koji će vam pomoći da vaša garderoba uvek miriše sveže

Ponekad orman sa odećom povuče neprijatan miris ili, jednostavno, počne da se oseća “ustajalo”. Za to može biti mnogo razloga: vraćanje korišćene odeće u ormar, loše skladištenje obuće, pa sve do loše ventilacije.  Evo nekoliko dokazanih metoda koje vam mogu pomoći da rešite problem jednom zauvek.

Kako da vaša garderoba savršeno miriše?

Provetrite stvari

Možda u svom ormaru imate neopranu odeću ili obuću, što je uzrok neprijatnog mirisa – proverite. Rešenje bi ovde bila potpuna revizija garderobe i naknadno pranje ili odlaganje stvari koje emituju neprijatan miris.

Osvežite cipele sodom bikarbonom

Ako ustanovite da su izvor odbojnog mirisa cipele, pokušajte da u njih stavite kese sode bikarbone. Nakon nekoliko dana, ovo bi trebalo u potpunosti da reši problem.

Mokro čišćenje

Izvor mirisa može biti i prašina nakupljena u uglovima ormarića. Skinite svu odeću i dobro obrišite ormar vlažnom krpom i deterdžentom iznutra i spolja.

Mirisne vešalice

Drvene vešalice takođe mogu biti izvor neprijatnog mirisa. Izvadite ih i poprskajte osveživačem vazduha ili toaletnom vodom.

Stavite kesicu aromatičnog mirisa

Kesice su jastučići od aromatične tkanine ili kesice sa suvim biljem unutra. Postavite nekoliko u glavni odeljak i fioke ormana tako da neprijatan miris zameni cvetni miris.

Koristite eterična ulja…

Ako vam se ne sviđa ili nemate priliku da kupite / napravite kesice, pokušajte da svoja omiljena eterična ulja pretvorite u miris: samo ostavite par kapi u uglovima i u fiokama ormara.

…i aktivni ugalj

Ako gore navedene metode nisu rešile problem, uklonite svu odeću iz ormana i stavite nekoliko tableta aktivnog uglja u svaku pregradu. Čvrsto zatvorite ormar i sačekajte nekoliko dana. Ugalj je prirodni apsorbent, koji bi trebalo da u potpunosti apsorbuje sve mirise.

H. Dunđerov

Lipik1/gettyimagesplus