Kožne garniture: Investicija vredna ulaganja

by | May 9, 2023
Kožne garniture: Investicija vredna ulaganja

Pre nekoliko decenija kožna garnitura je bila simbol apsolutnog luksuza. U međuvremenu mnogi su shvatili da je nameštaj presvučen kožom nešto u šta vredi ulagati s obzirom na njenu trajnost i postojanost.

 

Kožne garniture: Sve što treba da znate

Prema statistikama, utvrđeno je da jednu trećinu prodatog tapaciranog nameštaja čini upravo kožna garnitura. Kao prirodan produkt, koža je specifičan materijal: robustan, zanimljiv i lep. Garnitura od kože izgleda ekskluzivno i čvršća je od nameštaja tapaciranih tkaninom, a njen kvalitet se prepoznaje pod rukom: glatka je i prijatna na dodir, elegantna je, vanvremenski lepa (kako stari, koža postaje sve lepša). Takođe, idealan je izbor za ljude alergične na grinje.

Sofe i fotelje presvučene kožom lepo izgledaju čineći vaš dnevni boravak elegantnim i luksuznim. Osim toga, ukoliko je koža kvalitetna i dugotrajna, godinama nećete morati da razmišljate o kupovini novog nameštaja.

Kožne garniture: Održavanje

Ovaj nameštaj treba održavati odgovarajućim sredstvima da bi što duže trajao, ali i da bi imao sjaj, formu i lepotu kao na početku upotrebe. Evo nekoliko korisnih saveta:

• Dovoljno je jednom nedeljno da usisate nameštaj i pokupite prašinu koja se nakuplja u naborima. Tako ćete izbeći nagomilavanje prljavštine.

• Najbolje je da koristite specijalna sredstva, obično u vidu spreja. Nameštaj se isprska ovim proizvodom, a zatim prebriše suvom krpom. Upotreba deterdženata se ne preporučuje jer se mogu stvoriti trajne fleke. Svakako pre upotrebe isprobajte sredstvo koje koristite na nekom manjem, skrivenom delu, da proverite reakciju na sredstvo.

• Kreme za čišćenje kožnog nameštaja ne treba često koristiti. Dovoljno je da na tričetiri meseca premažete nameštaj i ostaće gladak i mekan.

• Kožni nameštaj ne smete čistiti voskom niti kremom za obuću jer će začepiti pore i stvoriti masni sloj koji još više privlači prašinu.

• Pri čišćenju kožnog nameštaja nikako ne koristite vodu, jer vlaga izaziva pucanje kože. Garnituru možete prebrisati vlažnom krpom, samo pod uslovom da je odmah potom prebrišete i suvom.

 

 


Borjana Božić

Artjafara/gettyimages