POTRAŽITE NA KIOSCIMA – najlepši kalendar za vaš dom ili radni prostor

by | December 28, 2022

Cveće je, naravno, najlepši ukras svakog doma, svake bašte. Nestvarne boje i zanimljivi oblaci inspiracija su za mnoge stvari u našem životu, a nas su inspirisali da napravimo najlepši kalendar koji će zasigurno ukrasiti vaš prostor. Potražite ga kod svog prodavca novina.

MART – šta je prvo procvetalo

Anemona

Plavi, ljubičasti, rozi ili beli cvetovi ove skromne biljke se otvaraju u jesen ili na proleće prvih dana marta.

Jagorčevina (Primula)

Cveta među prvim vrstama na kraju zime. Odgovaraju joj polusenoviti položaji i uvek vlažno zemljište. Postoje kultivari u više boja – žuti, ljubičasti, beli, rozi, plavi, narandžasti, crveni…

Frezija

Frezija je lukovičasta biljka koja može da cveta već u februaru i početkom marta, ako se posadi u septembru ili oktobru.

 

APRIL – kad proleće eksplodira

Kamelija

Počinje da cveta u proleće i traje nekoliko nedelja. Zahteva vlažno i plodno zemljište i polusenovite položaje. Dobro uspeva u saksijama na balkonima.

Ladolež

Brzorastuća jednogodišnja puzavica idealna za prekrivanje nosača za kratko vreme. Trubasti krupni cvetovi mogu biti različito obojeni – u svim nijansama plave, ljubičaste, roze do bele boje.

Zumbul

Grozdasta cvast nosi zvonaste jako mirisne cvetove bele, plave, roze, ljubičaste ili žute boje. Počinje da cveta već krajem marta, u zavisnosti od godine.

 

MAJ – najlepši mesec u godini

Kandilka

Vrlo rustična zeljasta biljka idealna za stvaranje romantičnih gredica prepunih šarenih cvetova različitih oblika i boja.

Lantana

Otporna i snažna biljka koja počinje da cveta u maju, pa sve do jeseni. Ima egzotične dvobojne cvetove. Voli direktno sunce i normalno vlažno zemljište koje treba redovno prihranjivati da bi se podstaklo cvetanje.

Vajgela (vajgelija)

Raznobojni cvetovi se pojavljuju u maju i junu. Među gajenim kultivarima ima i onih sa belom ili žutom ivicom listova ili sa crventastim lišćem, pa su dekorativni i van sezone cvetanja.

 

JUN – magija raskošnih boja

Brugmansija

Izuzetno atraktivan grm okićen krupnim trubastim cvetovima. Raste do dva metra i voli sunčane položaje i plodno tlo. Uspešno se gaju i u žardinjerama.

Gloriosa

Višegodišnja biljka koja prezimljava kao krtola iz koje se svake godine razvija nadzemni deo koji može da bude visok skoro 2 m. Cvetovi su krupni, upadljivi, crveno-žuti ili narandžasti.

Plumbago

Poznat i kao plavi jasmin, ovaj grm daje veliku količinu plavog cveća tokom celog leta. Voli sunce i plodno, umereno vlažno tlo. Veoma je otporan na bolesti, štetočine i niske zimske temperature.

 

JUL – mirisi dominiraju nad bojama

Afrički ljiljan

Višegodišnja biljka koja razvija rizome. Iz bogatog grma sa uskim dugim listovima vire plavo-ljubičasti cvetovi koji se otvaraju od jula do septembra. Voli polusenku i plodno tlo.

Dalija

Skromna i izdržljiva biljka. U idealnim uslovima cveta do oktobra. Može se gajiti kao saksijska biljka na terasi. Razmnožava se deljenjem krtola u kasno proleće jer je osetljiva na pozne prolećne mrazeve.

Passiflora

Biljka tropskog porekla, pa je ljubitelj tople klime i sunčanih položaja. Gaji se u posudama sa ocednim i plodnim zemljištem, zimi u zatvorenom prostoru, a leti u vrtu. Može se sejati, ali se češće razmnožava vegetativno.

 

SEPTEMBAR/ OKTOBAR – priroda je velikodušna

Hrizantema

U narodu je poznata i kao jesenja ruža. Sada osim klasičnih postoje i patuljaste sorte, a cvetovi mogu biti krupni, srednji ili sitni, beli, žuti, narandžasti, bordo, rozi ili svetloljubičasti, jednobojni, dvobojni ili šatirani…

Zvezdan (Aster)

Zvezdani su višegodišnje zeljaste biljke. Gajeni kultivari su različitih visina, boje i krupnoće cvetova, ali većina cveta u jesen, u septembru i oktobru.

Vres (Erica)

Jarko obojeni rozi cvetovi daju boju baštama u vreme kada je većina biljaka u periodu mirovanja. Vres je veoma otporan na niske temperature.