Sjaj pomalo zaboravljenog građevinskog elementa

by | 15 aprila, 2018

Želja za većom prozračnošću i prijatnijim stambenim i poslovnim prostorom stvrila je potrebu da se u jednom građevinskom elementu postigne odvojenost prostorija i transparentnost koja dopušta prolaz sunčeve svetlosti. Na velika vrata vraća se danas već tradicionalni način za rešenje ove zagonetke: zid od staklene opeke.

Staklena opeka počela je da se koristi 60-ih godina prošlog veka kao transparentni građevinski materijal, i to samo spoljnog zida. Nakon što je dugo bila gotovo zaboravljena, na velika vrata vraća se elegantnim i inovativnim projektom star – arhitekte Renca Pijana (Renzo Piano), prodajnim prostorom i poslovnom zgradom Maison Hermes u Tokiju.
Staklena opeka
Prefinjeno rešenje upečatljivog objekta izdvaja se smelom upotrebom pomalo zaboravljenog građevinskog elementa. Staklena opeka vraća stari sjaj i postaje nezaobilazna stavka kod oblikovanja unutrašnjeg i spoljnog prostora. Uprkos ograničenosti koju je u prošlosti imala, zahvaljujući novim tehničkim dostignućima suve gradnje, danas je moguće konstruisati i graditi zanimljive i veoma atraktivne pregradne zidove i zidne segmente, i to u najrazličitijim područjima upotrebe.
Ljubicasti zid
Često je kompletno rešenje na tržištu moguće naći u kartonskoj ambalaži koja sadrži količinu staklene opeke od jednog kvadratnog metra, plastične profile kao i specijalni lepak, a impozantan je spektar mogućnosti i dizajnerskih rešenja koji nudi.

Pročitajte i… Predivni zidovi od opeke u kupatilima

Danas staklena opeka ima široku paletu boja i raspon izbora dizajna. Postoje opeke u boji koje se zbog svojih svojstava mogu koristiti samo u enterijeru, kao i one koje unutar sebe imaju srebrnu nit kako bi reflektovale 30 posto više svetlosti tamo gde je to potrebno (metalizirane opeke). Bilo da je u boji ili prozirna, svaka može biti jednostrano ili obostrano peskirana i time da daje potpunu privatnost i mogućnost osvetljenja prostora bez neželjenih pogleda.
Staklena opeka u kuhinji
Imajući u vidu ovaj kvalitet koji je izdvaja od većine građevinskih materijala, njena primena je veoma raznovrsna. Najčešće se koristi u izradi tuš-kabina, balkonskih ograda, šankova te drugih, često šarenolikih kreacija koje vizuelno obogaćuju prostor, kao i izrada elemenata fasada, pregrada, stvetlarnika, a upotrebljava se i kao podna opeka.

Blokovi mogu biti ravni, radijusni, kaskadni, i pomenuta transparentnost i privatnost, uz prednosti velike palete boja, različitih dimenzija i dizajna koji pružaju bezbrojne mogućnosti kreacija u prostoru, čini staklenu opeku veoma zanimljivim i zahvalannim elementom u enterijeru ili eksterijeru.
Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.