Zastori od čvrstih materijala

by | 15 juna, 2018
Zastori

Roletne datiraju iz doba starih Egipćana koji su ih pravili od trske, dok su stari Kinezi koristili trake od bambusa.

Moderna verzija nazvana Venecijaneri se pojavila u pedesetim godinama prošlog veka koristeći nanizane metalne letvice na trakama od tkanine. One su bile teške i bučne. Današnja verzija napravljena od laganog pvc-a je predstavljena osamdesetih godina prošlog veka i postala je veoma popularna. Na današnjem tržištu veliki je izbor zastora, oni su prijatni za oko i dolaze u velikom broju nijansi.

POGLEDAJTE I… Zastore od mekih materijala

Zastori od lažnog drveta

Zastori od lažnog drveta

Ako vam ne smetaju 3 cm letvice nanizane vodoravno i napravljene od lažnog drveta , onda je ovo pravi izbor za vas. One izgledaju kao pravo drvo ali su mnogo jeftinije. Pošto su dosta izdržljive mogu se koristiti u kupatilu, kuhinji i dečijim sobama. One apsorbuju vodu i mogu se lako čistiti. One imaju i nedostatke. Pošto nisu čvrste kao pravo drvo neophodan im je jači nosač i mora biti pričvršćeno kako bi stajale na mestu. Često ih ne možete dizati i spuštati i nedostaje im završna obrada pravog drveta.

Zastori od pravog drveta

Zastori od pravog drveta

Zastori od pravog drveta su skuplji, oni donose toplinu i udobnost u sobi. Ako imate lajsne na zidovima one zajedno prave dobar par. Letvice se mogu farbati u bilo koju boju tako da se uklapaju u dekor vaše prostorije. Zastori od pravog drveta efektivno blokiraju prodiranje svetlosti u prostoriju i mnogo su lakše nego lažne. Jedini nedostatak im je kada se skroz podignu veoma su glomazne.

POGLEDAJTE I… Jedinstvene i šarene zastore koji će razveseliti svaki prostor

Zastori u obliku saća Zastori u obliku saća detalj

Zastori u obliku saća

Zastori u obliku saća su dobra zamena za zastore od pravog ili lažnog drveta. Ovi zastori su idealni za prostore gde mnogo svetlosti prodire u prostoriju. Oni su dobili naziv  po svom izgledu kada se posmatraju sa strane jer sadrže ćelije koje izgledaju kao saće. Omogućavaju mnogo privatnosti i imaju dobru filtraciju kao i dobru sposobnost blokiranja svetlosti. Kada se podignu njihova kompresija profila je vrlo mala. Imaju dobra izolaciona svojstva.

Mini zastori

Mini zastori su odličan izbor za prozore. Ovakvi zastori nisu skupi i široko su rasprostranjeni. Odličan su izbor za skoro svaku prostoriju. Veoma su lagani i dostupni u velikom broju boja tako da se uklopaju uz svaki dekor sobe. Mini zastori mogu da potpuno blokiraju svetlost ili da se nameste onako kako vama najbolje odgovara. Lako se čiste i održavaju i idealni su za kuhinje. Sa druge strane ovi zastori nemaju izolaciju i izgledaju jeftino.

Mini zastori Vertikalni zastori

Vertikalni zastori

Ako imate francuska vrata onda su ovi zastori pravi izbor za vas. Odlični su pokrivači velikih prozora. Njihovo čišćenje je veoma lako jer su vertikalni i zbog toga ne nakupljaju toliko prašine. Sa ovim zastorima imate veliki izbor materijala, tekstura i nijansi. Letvice koje su premazane omogućavaju dobru izolaciju tako što blokiraju toplotu koja može da prodre u prostoriju. Nedostatak ovih zastora leži u tome što se ne uklapaju sa savremenim dekorom nego odgovaraju tradicionalnim izgledima. Čudno će izgledati ako su horizontalni zastori na drugom prozoru u istoj prostoriji.

SLIČNE TEKSTOVE NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs
Tags:

Једно реаговање на “Zastori od čvrstih materijala”

  1. Zoe каже:

    Kako dobro izgleda ovo na drugoj fotografiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.