Zavese i roletne: Ne dozvolite da vam oduzmu svu svetlost

Roletne i zavese mogu doprineti izgledu i praktičnosti prostorije, ali vrlo lako mogu i narušiti dobru atmoferu. Zato je bitno voditi računa o izboru. 

by | May 26, 2023
Zavese i roletne

Kada su u pitanju roletne i neprovidne zavese one su najbolji način da prigušite ulaz svetlosti i promenite boje u vašoj prostoriji. 

Roletne i zavese mogu doprineti izgledu i praktičnosti prostorije, ali vrlo lako mogu i narušiti dobru atmoferu. Zato je bitno voditi računa o izboru.

Ne dozvolite da vam zavese i roletne oduzmu svu svetlost

Vodite računa o praktičnosti

Jedna od čestih grešaka u odabiru unutrašnjih roletni i zavesa jeste zanemarivanje njihove funkcije. Rolo-zavese treba da, pre svega, sputavaju ulaz previše svetlosti, a sa druge strane, treba da budu praktične, da se lako održavaju i da se lako prilagođavaju vašim potrebama.

Dobro izmerite prozor pre biranja roletne

Kako bi se unutrašnje roletne i zavese dobro uklopile u enterijer, vrlo je bitno da budu urađene po tačnim merama. Dakle, ukoliko birate roletnu, ona treba da bude iste širine kao prozor, ali, ukoliko birate običnu neprovidnu zavesu, onda bi trebalo da izaberete zavesu koja je nešto šira od prozora kako bi se nabori dobro namestili.

Pre kupovine razmislite kako će izgledati u vašem domu

Kada vidite zavesu ili rolenu u radnji, ona će izgledati drugačije nego što bi mogla izgledati kada je stavite na prozor u svom domu. Birajte stil koji dopunjuje enterijer vašeg doma, a osim boja, razmislite i o materijalu koji imate u svom prostoru.

Razmislite o promeni zavesa sa novim godišnjim dobom

Tokom zime, najverovatnije vam neće biti potrebne tamne zavese jer u tom periodu dan traje kraće i bićete željni svetlosti. Sa druge strane, leti vam je potrebna zavesa, odnosno roletna, koja će sprečiti prolaz sunčevih zraka u vaš dom.

Ostavite mogućnost promene jer čak i ako vam se sada čini da ste u potpunosti zadovoljni svojim roletnama i zavesama, nekada vas i jedna manja promena može učiniti srećnim!

Zavesa-roletne su odličan izbor jer su vrlo prilagodljive, dok, sa druge strane neprozirne zavese sa strane mogu učiniti vaš prostor elegantnijim i sofisticiranijim. Vodite računa da zavese i roletne ispune sve vaše uslove.


Jovana Jevtić

runna10/Getty Images Plus