Organizacija posuđa u kuhinji: Praktična kuhinja može biti i lepa

Organizacija posuđa u kuhinji je bolna tačka svim domaćicama. Međutim, ako znate kako da ukombinujete lepo i praktično onda problema nema. Šta vam je činiti?

by | February 5, 2023
Organizacija posuđa u kuhinji: Praktična kuhinja može biti i lepa

Čuvanje posuđa u kuhinji je bolna tačka svim domaćicama. Često ukoliko je praktično nije lepo, a ukoliko je lepo nije praktično. Međutim, nije sve izgubljeno, rešenje postoji.

Organizacija posuđa u kuhinji: Planirajte unapred

Da biste napravili mesta u kuhinji, prvo treba da se oslobodite nepotrebnih stvari koje vam neće trebati u novoj kuhinji. Zapitajte se koliko često koristite određenu stvar? Evo nekoliko smernica šta bi moglo da vam bude višak:

 • Stavke koje su izgubile svoju reprezentativnost
  Ove stvari govore o aljkavosti i škrtosti gazdarice. Tu spadaju stare kuhinjske krpe, kecelje, salvete sa masnim mrljama, izgrebane tepsije i okrnuto keramičko posuđe.
 • Otpadni pribor
  Tu spadaju stvari koje ne koristite, ali vam je žao da ih bacite. Na primer: Bakin servis, šolje bez tanjira, staklene tegle i slično.
 • Duplikati
  Posuđe sa istom namenom je problematično jer dok jedno koristite, drugo vam zauzima mesto. Takvih predmeta imate sigurno mnogo: noževi za guljenje povrća, lonci, otvarači konzervi, itd.
 • Posuđe i aparati koje niste koristili više od pola godine
  Pegla za vafle, toster, set za ukrašavanje kolača će vam možda nekada dobro doći, a vrlo verovatno ćete i zaboraviti da ga imate. Tu spada i oštećena tehnika: Ili je popravite ili je bacite.
 • Beskorisne sitnice
  Magneti za frižider, suveniri i drugi pokloni koji nemaju sentimentalnu vrednost samo vam remete mir u kuhinji.
 • Računi i uputstva
  Proverite sve račune i garancije i sačuvajte samo one koje još uvek traju. Takođe, sa većinom aparata i posuđa uspešno baratate, pa čemu čuvanje uputstava.

Organizacija posuđa u kuhinji

Podela kuhinje na zone

Da bi organizacija posuđa u kuhinji bila kompletna i praktična, najbolje je kuhinju podeliti na zone.

 • Zona kuvanja
  Ovde ostavite samo predmete koji su vam zaista i potrebni za kuvanje i ništa sem toga. Šerpe, tiganji, posude za pečenje, lonci i začini dolaze u obzir.
 • Priprema hrane
  Ovo podrazumeva prostor gde vam je najlakše da sečete, mešate i blendirate hranu. Dakle, ovde ćete ostaviti daske i noževe, mikser, merne šolje, eventualno i kuhinjsku vagu.
 • Posude za skladištenje hrane
  Ormar ili fioka sa teglama ili posudama za skladištenje začina, žitarica i drugih proizvoda je svakako neophodna.
 • Servisi za ručavanje
  Ovo je poseban odeljak gde možete da držite setove čaša, tanjira, viljuške, kašike i sve što vam je potrebno za postavljanje stola.
 • Sredstva za čišćenje
  Hemikalije za domaćinstvo  i pribor za čićenje. Najbolje mesto za njih je ispod umivaonika.

organizacija posuđa u kuhinji

Organizacija posuđa u kuhinji: Raspored

Kada ste se oslobodili svega nepotrebnog, vreme je da rasporedite posuđe. Postoje dve tehnike: otvoreno i zatvoreno skladištenje. Otvoreno skladištenje podrazumeva da je posuđe na otvorenom što verovatno znači da će na njih napadati čađ, prašina i masnoća, ali je ono pogodno za male stvari.

 • Police
  Dok kuvate, značiće vam ako vam je sve bude na dohvat ruke. Ono što vam je potrebno sve vreme postavite na radnu ploču. Ono što retko koristite ostavite u donjim fiokama. Posuđe koje koristite 2-3 puta mesečno stavite u gornje ormane. Unutrašnjost gornjih ormarića možete podeliti na nekoliko zona. Na dubokim policama čuvajte velike lonce ili činije za supu koje se mogu slagati jedna u drugu.
 • Fioke
  Ako ste u fazi projektovanja, najbolje bi bilo da isplanirate radnu ploču koja se može izvući i kao daska za sečenje. Fioke u donjem delu bi vam mogle poslužiti za tiganje, masivne poklopce i poslužavnike.
 • Kuhinjski držači
  Ovi držači su obično u vidu prečke ili šipke na koju možete stavljati šolje, kutlače, krpe i slično. Ovo je veoma praktično jer ne zauzima mnogo prostora, a možete mnogo da stvaite na njih.
 • Klupe za skladištenje
  Klupe koje su i prostor za skladištenje su sjajna stvar.  One su idealne za odlaganje predmeta koji se retko koriste. To mogu biti činije za salatu, stolnjaci, tematski ukrasni predmeti.
 • Prostor iznad frižidera
  U malim kuhinjama ovaj prostor je nešto što spasava situaciju. Koristan je za skladištenje hrane ili smeštanje velikih posuđa i aparata.

 

Vaša nova kuhinja biće praktična i funkcionalna samo ako je dobro organizovana. Olakšavajuća je okolnost kada znate i kako to da uradite, a da pritom sve izgleda lepo i uredno.

 

ArchiViz/GettyImagesPlus, Nadiia Fedorova/GettyImagesPlus, Kostikova/GettyImagePlus,