Zavese u dnevnoj sobi: Kako izabrati idealne zavese za moderan dnevni boravak?

by | January 12, 2023
Zavese u dnevnoj sobi

Zavese u dnevnoj sobi su jedan od najvažnijih elemenata dnevnog boravka: nude privatnost, izoluju od hladnoće i, pre svega, daju ličnost prostoru.


Kada birate zavese koje će ukrasiti vaš dom, morate da uzmete u obzir nekoliko aspekata: količinu svetlosti koju dobijate, privatnost koju želite da postignete, boju dekoracije i, naravno, stil koji predstavlja zvezdu svake sobe. Ako imate moderan dnevni boravak, ove ideje i saveti će vam pomoći da odaberete zavese.

Zavese u dnevnoj sobi

Juta

Da biste dali svežiji i ležerniji dodir dnevnoj sobi u modernom stilu, možete da obučete prozore kombinacijom roletni od jute i belih zavesa. Dobićete topao, udoban i veoma dekorativan efekat. Osim toga, roletne od jute će sprečiti prolaz svetlosti bolje od zavesa, tako da možete birati prema količini svetlosti koju želite da imate u dnevnoj boravku.

Ista paleta boja

Ako ste svoju dnevnu sobu uredili u jednoj boji u različitim intenzitetima, nemojte birati zavesu druge nijanse. Za zavese birajte mekše nijanse, savršeno kombinuju sa zidovima i nameštajem.

Zavese u dnevnoj sobi kao roletne

Jedna od najboljih opcija za oblačenje prozora modernog dnevnog boravka je da se odlučite za roletne u paketu. Ove roletne nemaju šipke, što pomaže da njihov efekat bude obimniji i dinamičniji kada se sklope. U modernoj dnevnoj sobi oni su najbolja opcija da se izbegnu ravne i jednostavne linije i daju prostoru više ličnosti.

Kombinacija

U prostoriji sa velikim prozorima, kombinacija roletni i zavesa će izgledati sjajno, pomažući da se prostor “obuče” sa puno ličnosti. Da biste im pružili veću prisutnost, izaberite roletne sa podignutom ili drapiranom tkaninom, mada je bolje da su njihovi motivi geometrijski.

Zavese do zemlje

Jedna od karakteristika modernog stila je da u njegovim prostorima preovlađuju ravne i jednostavne linije. Zavese su najbolji izvor kretanja i dinamike. Da biste to uradili, izaberite model koji se malo vuče po podu. Njegov elegantan efekat će podići nivo vaše dnevne sobe i osloboditi je korzeta.

Lanene zavese u dnevnoj sobi

Prozirne platnene zavese su najbolja opcija za ukrašavanje prozora dnevne sobe savremenim nijansama. Oni olakšavaju atmosferu i pružaju malo privatnosti, bez potpunog blokiranja ulaska svetlosti. Oni će takođe biti najbolja alternativa za sobe sa malo prirodnog svetla.

Dvostruka zavesa

Ako želite da postignete više privatnosti u svojoj dnevnoj sobi, ne postoji ništa kao da se odlučite za dvostruku zavesu za odevanje prozora. Sa ovakvim izborom možete uživati u privatnosti bez ometanja prolaska svetlosti. Sa druge strane, one deblje će sprečiti da se sunce ušunja u prostoriju i pored toga će delovati kao izolator.

 

 


in4mal/iStock/Getty Images Plus via Getty Images