Dečja soba: Od predškolskih do srednjoškolskih dana

by | May 23, 2018

Za razliku od ostalih kućnih prostorija, koje najčešće imaju razdvojene funkcije, dečja soba mora zadovoljiti više njih – od igranja, učenja, crtanja, čitanja do odmora i spavanja.

Zbog toga je neophodno osmisliti zanimljiv, maštovit sadržaj i prijatno okruženje kako za mališane koji još ne idu u školu, tako i za školarce, koji će se u takvom prostoru osećati komotno, opušteno i sigurno.

Uređenje dečje sobe

Dete bi trebalo da sobu doživljava kao svoj prostor, u čijem će kreiranju učestvovati zajedno sa roditeljima. Njihov svet igre i mašte je bogatstvo koje se mora očuvati na početku školovanja, u cilju podsticanja kreativnosti i opuštenosti u radu. Deca vole biti direktno uključena u sva dešavanja, tako da će im dobro uređen, otvoren prostor u čije su opremanje i sami bili uključeni naročito biti interesantan. Pošto će im soba biti prostor za učenje, deca treba da vole svoj prostor tako da imajte na umu da on ne sme da bude monoton, već naprotiv – vedar, svetao i podsticajan.

PROČITAJTE I… Inspirativne sobe za dečake i devojčice u modernom stanu
Tinejdžeri uglavnom vole da njihova soba predstavlja jasnu interpretaciju njihovih želja i ambicija, stoga pokušajte da im indirektno sugerišete na osnovne elemente koji su im neophodni za uređenje. Dozvolite im da se slobodno izražavaju i da sami učestvuju u organizaciji nameštaja i svih pratećih detalja.


Dečja soba u brojkama

Minimalna kvadratura sobe za jedno dete je između 8 i 10 kvadratnih metara (optimalno 10 kvadrata), za dvoje dece između 10 i 12 kvadratnih metara (optimalno 12 kvadrata), dok je za troje dece minimalna kvadratura 13 do 15 kvadratnih metara.
U spomenute površine idealno je smestiti sve potrebne sadržaje za dete: spavanje, igru, rad, učenje, odlaganje odeće i stvari.
U slučaju da sobu deli dvoje ili troje dece, rešenje je modularni nameštaj koji je danas postao imperativ kada govorimo o uređenju malog prostora. Tako su na primer kreveti na sprat uobičajena stvar u opremanju dečjih soba, a mogu se kupiti kao gotovi komadni nameštaj ili se rade po meri. Modularni mogu biti i drugi komadi nameštaja poput stolova na točkiće koji se izvlače po potrebi.
Postoji li mogućnost da prostor namenjen najmlađima bude veće kvadrature, onda ga možete podeliti na dve zone poput zajedničke prostorije za igru i boravak dece i deo za spavanje u koji možete smestiti ormane za odlaganje garderobe. Bilo bi dobro da ova prostorija ima i sopstvenu terasu.
Ako tek planirate da gradite kuću, preporučujemo da posebnu pažnju obratite planiranju dečjeg kutka u skladu s vašim planovima u vezi sa decom.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs