Greške pri opremanju sobe za bebe

by | April 16, 2023
Greške pri opremanju sobe za bebe

Ne mora sve biti spremno do datog termina, a pre nego što započnete radove, informišite se o svakom detalju. U nastavku možete videti koje su to najčešće greške pri opremanju sobe za bebe.

 

Greške pri opremanju sobe za bebe

Dolazak na svet novog člana porodice prati veliko ushićenje roditelja i želja da pripreme savršenu prostoriju za njegov boravak. To često bude praćeno greškama kojih postaju svesni tek kasnije. Zato, ne žurite!

 

Dizajn sobe na osnovu pola deteta

Ovo je davno prevaziđeno pravilo prilikom uređenja dečje sobe, a naročito kada se kreira soba za bebu. Ova prostorija ne treba da bude izrazito plave ili roze boje, već prijatno okruženje, a to se postiže paletom boja je doprinose mirnom ambijentu. Za zidove, nameštaj i tepih koristite rodno neutralne boje poput bež ili sive, a dekor, jastučiće i korpe za odlaganje akcentujte određenim koloritom.

Zabluda o tepihu – Greške pri opremanju sobe za bebe

Često se u dečju sobu postavlja tepih celom površinom poda kako bi soba bila toplija i udobnija. Tačno je da tepih deluje kao zvučni izolator, prigušuje korake i stvara meku površinu za kretanje, ali ako se uzme u obzir da beba provodi dosta vremena na podu dok vežba kretanje ili leži na stomaku, prioritet je obezbediti čistu površinu. Prašina i grinje se sakupljaju u tepisima visokog flora, pa je bolje odabrati one sa što nižim ili vunene koji se lako održavaju i od prirodnog su materijala. Ipak, najvažnije je odabrati oblogu koju je lako očistiti kako biste bili sigurni da je ona bezbedna za bebu.

Greške pri opremanju sobe za bebe: Plafonsko osvetljenje

U prvih nekoliko meseci bebin pogled je uglavnom usmeren ka plafonu i zato jako osvetljenje nije pravi izbor. Opredelite se za visilice i lampe koje će pružiti odgovarajuće osvetljenje na mestima gde je to potrebno, poput kutka za presvlačenje i kreveca. Prigušeno osvetljenje stvara idealnu atmosferu za lakše uspavljivanje bebe.

Greške pri opremanju sobe za bebe: Ušuškano

Da bi se beba osećala zaštićeno i bezbedno dok spava, krevetac je uvek bio opremljen raznim mekanim stvarima. jastuci, prekrivači i igračke su do pre nekoliko godina bili sastavni deo bebinog kreveta, ali pedijatri upozoravaju da je najvažnije zaštiti bebu od opasnosti zvane gušenje. Zato, koliko god ove stvarčice delovale kao lep detalj, njihovo mesto je van krevetića.

 


Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages