Kako da napravite funkcionalan dečji prostor za učenje?

Veoma je važno da se ovaj prostor nalazi na dobrom mestu i da je funkcionalan.

by | May 19, 2023
dečji prostor za učenje

Dečji prostor za učenje je potreban svakom detetu. To predstavlja mesto gde će dete moći da se koncentriše, da radi domaći i da uči. Evo nekoliko saveta kako da ovaj prostor bude funkcionalan.

Dečji prostor za učenje u vašem domu

Ovakav prostor ne zahteva mnogo ulaganja i truda. Uglavnom je potreban radni sto, stolica i pravilno osvetljenje ako bi vaše dete moglo da se posveti radu. Međutim, veoma je važno da se ovaj prostor nalazi na dobrom mestu i da je funkcionalan.

Miran prostor sa prirodnim svetlom

Poželjno je da dečji prostor za učenje bude blizu prozora i prirodne svetlosti. Dnevno svetlo treba da pada na radnu površinu ispred učenika ili levo od njega. Osim toga, nemojte zaboraviti da obezbedite dodatno osvetljenje za večernje sate. Ovakve lampe treba da osvetljavaju sto bez senke i da ne sijaju u oči detetu.

Članak se nastavlja posle reklama

Radni sto i stolica

Svakako da su za dečji prostor za učenje najvažniji radni sto i stolica. Stolovi su neophodni da bi dete moglo da koristi površinu za širenje knjiga, udžbenika, blokova, kancelarijskog materijala i slično. Radni sto sa fiokama je posebno značajan ako imate malo prostora gde dete može da odlaže sveske, olovke i druge stvari. Ako imate više dece, razmislite o radnom stolu u obliku L.

Udobnost stolice je takođe veoma važna jer je detetu potrebno da se dobro koncentriše, uče i vredno rade. Odaberite stolicu koj odgovara veličini vašeg deteta. Detetove noge treba da stignu do poda i da se savijaju pod uglom od 90 stepeni.

Dečiji radni stolovi

Članak se nastavlja posle reklama

Nameštaj i police za udžbenike i knjige

Da bi vaše dete moglo da se pripremi za školu, potrebni su mu udžbenici i knjige koje vi morate negde da smestite. Najbolje je da podelite ovaj pribor u kategorije. Pribor za pisanje, slikanje i ručni rad može biti u posebnim policama ili korpama. Na police možete slagati sveske, udžbenike i knjige. Odaberite nameštaj za skladištenje koji odgovara visini deteta kako bi mogli sve da dohvate.

Tehnologija za dečji prostor za učenje

U današnjem vremenu deci je za učenje potreban računar. Svejedno je da li je u pitanju stoni računar, lap top ili tablet, on im je neophodan da bi mogli da rade domaće zadatke.

Članak se nastavlja posle reklama

Dakle, dečji prostor za učenje nije teško organizovati. Veoma je važno da sve bude prilagođeno detetu i da prostor podstiče koncentraciju, a rad i trud ostaje na njemu.


Snežana Vranić

KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus