Kako urediti dečju sobu: 4 najvažnija koraka

by | October 26, 2022
kako urediti dečju sobu

U nastavku saznajte kako urediti dečju sobu, sopstvenim rukama. Biće vam potrebno malo vremena i novca, a mnogo mašte.

Uređenje dečije sobe nije lak zadatak za odraslu osobu. U jednoj prostoriji potrebno je spojiti i spavaću sobu i prostor za igranje i druge aktivnosti, ali i „začiniti“ funkcionalnost prostorije udobnošću i posebnom atmosferom koja će oduševiti i inspirisati dete. Otkrivamo vam glavne korake koji će pomoći po ovom pitanju.

Kako urediti dečju sobu- trikovi i saveti

Neobično osvetljenje

Osvetljenje u dečijoj sobi treba da ispuni dva osnovna zahteva: funkcionalnost i udobnost. Da biste zadovoljili svaki od njih, potrebno je kreirati nekoliko izvora svetlosti – kao glavni, možete odabrati luster neobičnog oblika ili boje, koji će postati glavni akcenat sobe.

Ostatak sobe upotpunite sa nekoliko malih lampi, pored kreveta ili na radnom stolu. Takvo rešenje će odgovoriti na sve zahteve za osvetljenje u dečjoj sobi, a takođe će vam dati priliku da iskoristite svoju maštu i stvorite jedinstvenu igru oblika i svetlosti.

Pored toga, možete koristiti i girlande (na primer, postavljanjem na uzglavlje kreveta ili na prozor), svetlosne figure, LED lampe – takvi izvori svetlosti neće zameniti glavne, ali će dati posebnu atmosferu (a takođe će postati verni pomagači ako se dete plaši da spava u mraku).

Zidni dekor

Prikazivanje omiljenih likova iz bajki i crtanih filmova vašeg deteta na zidovima je odlična ideja da se odvojite od uobičajenih šema boja i date prostoru lični stil i karakter. Razgovarajte sa svojim detetom o tome koje likove voli i razmislite o tome kako možete preneti dečije fantazije u unutrašnjost – to mogu biti samostojeći posteri, murali, slike, murali, slike. Po želji, tema vaših omiljenih likova može se nastaviti dopunjavanjem prostora figuricama heroja, kao i nameštajem i tekstilom u skladu sa tim.

Glavna stvar je da ne preterujete u ovom pitanju, jer prekomerna upotreba tematskog dekora može „otežati“ prostor i stvoriti privid muzeja.

Kako urediti dečju sobu- fotografije

Uz pomoć fotografija čak i najbezličniji prostor dobija karakter, a ovo pravilo se može koristiti prilikom uređenja dečije sobe. Izbor je gotovo neograničen – možete kreirati porodično stablo svojim rukama, napravitii nekoliko nezaboravnih okvira.

Posebno dirljivo će izgledati kvadratne fotografije snimljene instant kamerom— možete kreirati moodboardove od slika, pričvrstiti ih na svetleći venac ili ih jednostavno okačiti na zidove na haotičan način. Još jedan plus je što se takve kolekcije fotografija mogu menjati i dopunjavati u skladu sa vašim raspoloženjem bez dodatnog napora.

Boje i teksture

Raspoloženje u unutrašnjosti je postavljeno bojama i teksturama. Prilikom uređenja vodite se opštim stilom sobe – akcentni jastuci i ćebad su idealni za prostor u neutralnim bojama (obratite pažnju na krupno pletenje, stvari rađene tehnikom patchwork odnosno zakrpe), kontrastne predmete dekoracije, masivna ogledala ( glavna stvar je zapamtiti o bezbednosti). Ako je unutrašnjost u početku prepuna boja, odlučite se za neutralnije dodatke – idealni su tekstil od prirodnih materijala, prirodne teksture, žive biljke.

KatarzynaBialasiewicz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images