Kućica u sobici

by | October 9, 2021

Svaka dečja soba treba da predstavlja oazu zadovoljstva, mašte i funkcionalnosti, posebno za najmlađe, čiji je svet igra i zabava, daleko od realnosti i svakodnevice.

Mnogi roditelji vole da puste mašti na volju kada je reč o uređenju dečje sobe. Upravo zahvaljujući njihovoj kreativnosti, kao jedan od najzabavnijih trendova u kreiranju prostorija namenjenih deci pokazao se krevet u obliku kuće, na koji, prema rečima zadovoljnih mama, sva deca izuzetno pozitivno reaguju.

 

“House bed” (kucica-krevet) karakteriše jednostavni, minimalistički dizajn i funkcionalnost; može se koristiti i za san i za igru, a pritom štedi prostor. Najčešće je reč o ručnoj izradi od masivnog drveta, pa tako predstavlja eco-friendly rešenje, a namenjen je za devojčce i dečake različitih uzrasta – sve zavisi od dužine i visine kreveta.

Krevet-kuću teško ćete naći u prodaji, jer ih malo koji proizvođač nameštaja ima u ponudi. Ako želite da priuštite detetu upravo ovakav krevet, najbolje rešenje je da pogledate brojne fotografije i nađete dobrog stolara koji će ga izraditi. Nakon toga, možete ga personalizovati po sopstvenom ukusu, obojiti u neku jarku ili pastelnu boju, okititi ukrasnim svetlima i pomponima te na kraju uživati u iskrenom oduševljenju svog deteta.

Krevet za dečju sobu može biti samo u vidu kontura kućice, a može da bude i poput prave seoske kuće, sa prozorima koji mogu da se otvore. Najčešće se pravi od jasena, bukve, hrasta ili borovine. Kad je reč o boji, možete ga samo zaštititi sredstvom za zaštitu drveta, a možete ga i obojiti u boju koja će se slagati sa ostalim komadima nameštaja i zidovima. Pri bojenju, uvek birajte ekološke boje, neškodljive za zdravlje ljudi.

U opremanju dečje sobe krevet je svakako jedan od najvažnijih elemenata. Osim funkcionalnosti, čvrste konstrukcije i odabira kvalitetnog dušeka, on uveliko može da posluži i kao prostor za igru i razvijanju dečje mašte. Ovo je posebno važno u malim prostorima, kada je nemoguće osigurati dovoljnu podnu površinu za igru. Podizanje kreveta na viši nivo i osiguravanje veće podne površine preporučljivo je rešenje.

U sobama koju dele dvoje dece, često je krevet na sprat jedino rešenje koje će garantovati dovoljno prostora za radni sto i ormane. I ovaj krevet može da bude u obliku kućice, što će mali prostor učiniti posebno interesantnim i razigranim. Pri dizajniranju ovog kreveta možete upotrebiti dekorativne tkanine kojima ćete stvoriti “tajna skrovišta” ili mesto za igru tokom dana. Povremenim menjanjem zavesica možete promeniti i tematiku sobe – od Diznijevih junaka, preko životinja iz džungle do pirata i vatrogasaca.