Promene u dečijoj sobi koje će mališani obožavati

by | August 19, 2022

Lični prostor u kući nije bitan samo za odrasle, jednako je važno da ga imaju i deca. U toj dečijoj sobi, koja će, kako rastu, polako postajati i soba sa radnim kutkom, mališani bi trebalo da ispoljavaju svu svoju kreativnost, ideje, da traže i dobiju odgovore na većinu pitanja koja ih intrigiraju. U toj sobici mališani će tražiti inspiraciju za domaće zadatke, ali i otkrivati svoje talente. Na vama je kao roditeljima da im taj kutak učinite jedinstvenim, baš po njihovoj meri. Pred ovaj prvi septembar, kada i roditelji i deca imaju pomešana osećanja, pripremili smo vam predloge za uređenje radne sobe dece i trudili smo se da se prilagodimo svačijim afinitetima. Na vama i vašoj deci je samo da isprobate i odabarete ideju koja je baš po vašem ukusu. Tačnije, ukusu mališana.

Radni sto je svakako glavni deo radne sobe i najbolje je postaviti ga uz zid ili ispred prozora, a u zavisnosti od uzrasta školaraca i njihovog karaktera, opredelite se za vama odgovarajuću opciju. Kada je reč o odabiru kreveta za vaše mališane, sve je stvar ukusa i potreba, u zavisnosti od uzrasta.

Sto koji je postavljen uz zid može biti bolja opcija za produktivnost, posebno kod one dece koja lako gube fokus i postaju dekoncentrisana. Takođe, taj položaj je dobar i zbog potencijalnog mešanja svetlosti koja ume da bude naporno za oči, posebno u jesenjim danima kada nam je potrebno dodatno ambijentalno osvetljenje.

Članak se nastavlja posle reklama

Najbolje je da zid ispred stola bude u veselim bojama prigodnim za dečije sobe, sa dovoljno dekoracije da bude zanimljiv, ali ne ni previše kako im ne bi odvlačilo pažnju. Postavljanjem stola uz zid dobija se i više prostora u ostatku sobe za druge komade nameštaja, a drvo dekor i model kompjuter ili radnog stola možete odabrati prema koloritnim kombinacijama i funkcionalnosti koje želite u radnoj sobu vašeg školarca.

Sjajan izbor stola je kompjuter sto TALES, u kombinaciji dekora hrasta i crnog drveta, a poseduje praktičnu radnu površinu ispod koje se nalazi fioka i zatvoren segment za odlaganje svih važnih stvari. Svojim dimenzijama odlično će se uklopiti u dečije sobe kojima je i dalje prioritet igranje i skladištenje igračaka.

Članak se nastavlja posle reklama

Dečiji krevet je komad nameštaja koji nije namenjen samo za spavanje, već i za čitanje, sedenje sa drugarima ili neki školski zadatak koji ne zahteva nužno radni sto. Trudite se da dečiji krevet bude poravnjan sa najširim delom sobe, i idealno uz zid, kako bi deca lako mogla da vide vrata sobe kada leže. Ovo izaziva sigurnost i osećaj smirenosti. Ispod kreveta ne bi trebalo da bude dodatnih predmeta, kako bi energija mogla slobodno da cirkuliše, kao i radi lakšeg održavanja čistoće spavaćeg dela. Krevet LENKA M u beloj boji ulepšaće ambijent svake dečije sobe i trenutke čitanja i igranja. U ovaj deo sobe, lako će se uklopiti i otvorena polica MAURO, za odlaganje i knjiga i dragih uspomena, kao i noćni ormarić u beloj boji, koji će biti od koristi za odlaganje knjige ili čaše vode, kao i svega onoga što je školarcima potrebno pri ruci.

Opcija kada je radni sto pozicioniran kod prozora je bolja zbog prirodnog svetla i omogućava lepši pogled koji može da inspiriše dodatnu produktivnost i kreativnost, kao i ulepša raspoloženje. Ova opcija se više preporučuje za starije školarce koji već imaju naviku učenja i rada domaćih zadataka. Na prozor možete postaviti zavese ili roletne koje bi omogućile kontrolisanje koliko sunčeve svetlosti ulazi u radni prostor, kao i smanjile mogućnost ometanja od buke.

Članak se nastavlja posle reklama

Savet je da odaberete sto u obliku slova L, umesto standardnog pravog stola, jer se školarac na ovaj način neće osećati ograničeno zidovima. Takođe, biće dovoljno prostora za skladištenje školskog pribora i knjiga. Sjajan primer ovakvog stola je kompjuter sto ARHIMED, u kombinaciji dekora sivog hrasta i crnog drveta, koji se sastoji od radne površine stola i podesivog elementa koji se može montirati pod uglom od 90 i 180 stepeni i idealan je za odlaganje knjiga, pribora i ostalih sitnica, jer poseduje tri praktične fioke i otvoreni deo sa policom.

Članak se nastavlja posle reklama

Pitajte i mališane za neke ideje o dekoraciji, a krevet CASTELLO 120 pružiće dovoljno prostora za spavanje, dok je svojim dekorom sivog hrasta i tapaciranog uzglavlja u bež štofu odličan izbor za velike snove vašeg školarca. Ukoliko imate mogućnosti, razmislite i o kreiranju kutka za čitanje, bez obzira na uzrast vašeg školarca. Otvorena polica MAURO ili bilo koji drugi model otvorene police koji se uklapa u prostor, uz atraktivnu stolicu, poput baštenske stolice SUNRISE, ili vreće za sedenje, biće posebno privlačan deo enterijera vašeg školarca, a samim tim će i koja knjiga više biti sasvim sigurno pročitana.

Kreiranje ličnog prostora za svakog pojedinca, posebno za decu, važno je i za negovanje osećaja povezanosti u porodici. Prilikom uređenja njihovog prostora uključite ih u odabir nameštaja i dekoracije.
Pored kreveta, neka sami izaberu neku sliku za svoju sobu ili, još bolje, urame i prikažu neke od svojih crteža. Pitajte ih koju tkaninu ili boju preferiraju od vašeg svedenog izbora i uključite ih u sve ”važne” odluke. Sve ovo pomoći će i vama da uvedete svoje dete u rutinu svakodnevnog sređivanja svoje sobe, posebno nameštanja kreveta koji su baš oni izabrali i dekorisali.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

 

Članak se nastavlja posle reklama