Prostor za igru!

by | September 7, 2017

Funkcionalno uređivanje određenog kutka dečje sobe ili čak cele zasebne prostorije namenjene igri omogućiće vam da zabavite svoje najmlađe i pomognete im da razvijaju kreativnost i maštovitost.
Osim šarenila i razigranosti, prostor za igru mora karakterisati i mnoštvo dobrih rešenja za odlaganje knjiga i igračaka. Takođe, on mora biti siguran i izdržljiv jer svi znamo da deca vole da testiraju svoja akrobatska umeća.

Prostor za igru mora da ima funkcionalne police, ormariće i kutije za odlaganje brojnih igračaka i sitnica. Neprozirne korpe ili kutije u koje ćete na kraju dana odložiti razbacane lutke i autiće – uz pomoć svojih najmlađih, naravno – skrivaće mali haos, uredno spremljen na polici.

Guliver/Thinkstock

Predlog: Napravite drvene police u koje mogu da se smeste plastične gajbe ili kutije u kojima stoje igračke. Ukoliko prostor dozvoljava, predlažemo vam više ovakvih polica, gde možete odložiti i knjige ili ukrase koje dete želi da mu stoje na vidnom mestu.

Knjige bi bilo dobro poslagati na uske police posebno namenjene stvaranju galerije fotografija i izlaganju časopisa. Šarene naslovnice mogu vam poslužiti kao lep detalj uređenja, a najdraže slikovnice klincima će uvek biti nadohvat ruke.
Predlog: Držač za knjige možete napraviti od nekoliko drvenih lajsni i fiksirati ga na zid – tako neće zauzimati mnogo mesta u prostoriji.

Pobrinite se da je nameštaj u sobi izdržljiv i otporan na ogrebotine koje će sigurno nastati u žaru igre. Nameštaj kojim ćete urediti sobu ili kutak za igru neka bude jednostavan i lako zamenljiv. Naravno, to ne znači da odabrani komadi moraju biti dosadni. Upravo suprotno – neka pršte bojama!
Predlog: I deo sobe u kojem se nalazi krevet na sprat može biti mesto za igru i odlaganje igračaka. Od platna u boji sašijte zavesice i zastavice i tako kreirajte zanimljiv kutak.

Guliver/Thinkstock

Crtanje i šaranje imaju veliki uticaj na razvoj detetove motorike i maštovitosti pa se pobrinite da vaši mališani dobiju prostor gde mogu iskazati svu svoju kreativnost. Bila to samostojeća ploča ili celi zid spreman za mala umetnička dela, potpuno je svejedno.
Predlog: Prostor za crtanje može da bude i mali radni sto za kojim će deca polako učiti da sede mirno i posvete se jednom zadatku, što će im dugoročno pomoći u prilagođavanju na školske obaveze.

Pobrinite se da dečja soba bude sigurna: sve veće komade nameštaja dobro pričvrstite uza zid kako bi mogli da izdrže potencijalno opterećenje razigranog deteta.
Prostor bi trebalo da ima dobar sistem ventilacije i provetravanja kako bi se izbegla zagušljivost.
Savet: Redovno usisavajte prostoriju, a prilikom temeljnog čišćenja obavezno pripazite da sredstva za čišćenje budu prirodna i bez suvišnih hemikalija.

Foto: Guliver/Thinkstock

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs