Rodno neutralna dečja soba: Zavirite u idejna rešenja dizajnera

by | December 30, 2022
Rodno neutralna dečja soba

Rodno neutralna dečja soba možda je pravi način da uredite ovaj prostor, ukoliko ili imate više dece, ili ne želite da saznate pol pre porođaja… 

Kada je Sara Sugarman Brenner krenula da kreira sobu  za svoje drugo dete, ona i njena dizajnerka Ginni Macdonald imale su vizije sofisticiranog, ali tradicionalnog prostora koji obuhvata dizajnove inspirisane evropskim i kalifornijskim stilovima. Kao osnivač i izvršni direktor brenda kućnog dekora “Lulu & Georgia”, Brennerova je znala šta radi i krenula je da stvori prostor koji odgovara domu u španskom stilu.

Rodno neutralna dečja soba

“Zamišljala sam klasične komade i meke nijanse. Želela sam da bude tradicionalna, ali da se i dalje oseća moderno, privlačno i mirno“, kaže ona. Sa prilagođenim plavim i indigo tapetama, hirovitim ukrasnim komadima i mekim, neutralnim nameštajem, rodno neutralna dečija soba ispunjava sve zahteve klijenta. Plava šema boja može biti prilično tradicionalna za sobu za dečake, ali suptilni uzorak i neutralni nameštaj čine prostor pogodnim za svako novorođenče. Ispunjen prirodnim svetlom i toplim detaljima, to je savršen prostor za Sarinog sina, Maksa, da provede svoje rane godine.

Iako se Sara ne slaže ni sa jednim stilom kada je u pitanju kućni dekor, ona je dozvolila da dizajnerka doma donosi odluke kada je u pitanju soba njenog sina.

„Zaista sam želela da se osećam kao stari svet u kombinaciji sa modernim kalifornijskim “, objašnjava ona. Za njenog dizajnerskog partnera radilo se o pronalaženju te srećne sredine između prostora koji nije detinjast, ali ipak pomalo ćudljiv.

I Sara i Ginni pripisuju dizajn tapeta kao polaznu tačku za ostatak prostora. Inspiracija je počela sa tapetama. Tonovi unutar tapeta su pogodni za mlađe okruženje, a da se ne osećaju previše dečjim.

Brennerova nije mogala biti srećniji sa konačnim izgledom tapeta. „Smireno je, ali ima mnogo dimenzija“, kaže ona. “Tako dobro funkcioniše u Maksovoj sobi, ali mogu da ih vidim i u trpezarijama, spavaćim sobama ili kupatilima.”

Pomoćni sto od ratana dodaje atmosferu evropskog i južne Kalifornije kojoj je dizajnerski par težio. To je jedan od mnogih manjih detalja koji čine da se rasadnik oseća toplo i privlačno, a da pritom ostane elegantan i u trendu.

Pored ličnih fotografija, delikatnih biljaka i slatkih plišanih životinja, prostor je pun značajnih komada.

Što se tiče modernijih elemenata, uključen je mali tepih od ovčje kože presvučen u bež, ručno tkanim prugastim tepihom i zlatnom plafonskom lampom. Ovi komadi rade na tome da rasadniku daju sofisticiran dizajn koji će trajati više od nekoliko godina.

Konačno, najveći izazov a u ovom dizajnu bilo je pronalaženje komoda koja bi mogla poslužiti kao sto za presvlačenje ili skladište igračaka. Umesto dase  koristi standardni sto za presvlačenje, odlučili su se za komodu u tradicionalnom stilu. Ovo je dodalo još jedan nivo sofisticiranosti sobi i nešto što ne bi trebalo zameniti kako beba stari.

Ona i Brener se slažu da je ključ dizajniranja prelepe dečje sobe odbacivanje ideje da treba da bude “preterano inspirisan decom”, kako Brennerova. „Može da bude sofisticiran, a ipak sanjiv i ćudljiv“, zaključuje ona.

Vanit Janthra/iStock/Getty Images Plus via Getty Images