Šik kreveti sa baldahinom za devojčice

by | October 30, 2013
Zelena dečja soba sa baldahinom

Kreveti sa baldahinom predstavljaju spoj tradicije i modernog dizajna, smatraju se simbolom ekstravagancije, a njihova jedina uloga je da ulepšaju prostoriji i dodaju joj nešto stila.

Predstavljamo vam nekoliko kreveta sa baldahinom, različitog dizajna, koji svakako doprinosi da soba jedne devojčice izgleda šik i sofisticirano.

Elegantan krevet za devojčicu Zeleni baldahin

Prvobitno su ovi kreveti bili prekriveni zastorom pre svega iz praktičnih razloga, da bi se zaštitila osoba koja na njima leži, a tek nakon toga iz estetskih.

Kasnije su se kreveti sa baldahinom mogli videti isključivo u odajama vlastele. Od 16. veka dizajn kreveta sa baldahinom postaje jednostavniji, krevet izgleda obično i više nije na ceni.

Beli baldahin na tufne Krevetac sa baldahinom

Po pitanju dizajna, kreveti sa zastorom donekle su slični krevetu za dvoje ili tzv. bračnom krevetu.

U sva četiri ugla tradicionalnog kreveta sa baldahinom nalaze se četiri tanka stuba, u svakom uglu po jedan, preko kojih je prebačena dekorativna tkanina. Međutim, moderne varijante ovakvih kreveta često nemaju stubove.

Dečja soba Cvetni baldahin

Dok se tradicionalni kreveti sa baldahinom odlikuju viktorijanskom estetikom, oni modernog dizajna su prilično jednostavnih linija i čistog dizajna.

Ljubičasti baldahin

Zastori na tradicionalnim krevetima sa baldahinom često su izrađeni od teških materijala i sadrže nabranu čipku, dok su moderni, zbog svoje jednostavnosti, nešto sasvim suprotno od njih.

Soba za devojčicu

Njihovi ramovi su izrađeni od drveta, metala ili kombinacije te dve vrste materijala, a njihov dizajn se često odlikuje oštrim, geometrijskim linijama i poluprozirnim, finim tkaninama.

Izvor: homedit.com