Trendovi u dizajnu dečije sobe za 2023.

by | December 2, 2022
trendovi dizajna dečje sobe za 2023

Ukoliko planirate preuređenje sobe vaših mališana – ovo su ključni trendovi za dizajn dečije sobe za 2023. godinu!

Jedan od najtežih prostora za dizajniranje kada započnemo rekonstrukciju doma jeste dečja soba. Generalno, roditelji žele da iznenade svoju decu enterijeom zanimljive nove sobe, stvarajući istovremeno prostor u kome se mališani osećaju ugodno i opušteno. Koji su trendovi u dekoraciji dečje sobe za 2023?

 

Članak se nastavlja posle reklama

Dekoracija po temama

Spavaća soba za decu je prostor u kome će igra, sanjarenje i uživanje postati tri glavne aktivnosti. Vaša soba je odraz vaših ukusa i vaše ličnosti, stoga prostor morate urediti po vašem ukusu, kako bi on postao vaš mali svet. Ako vaše dete voli automobile, možete da uredite sobu oko ove teme tako što ćete izabrati krevet u obliku automobila, tepih sa trkačkim crtežima i postaviti različite nalepnice na zidove. A ako je mališan ljubitelj životinja, na zidove možete da dodate vinil sa različitim životinjama koje će prostoru dati vedar štih.

Neutralne boje

Ranije je normalna stvar bila farbanje dečije sobe u plavo ili roze, u zavisnosti od pola bebe, ali to se sada smatra zastarelim. Plava i ružičasta su nestale da bi se napravilo mesto za neutralne tonove kao što su bež, pesak ili bela. Sve češće  se rade sobe u potpunosti u beloj ili bež boji sa malim potezima boje zelene, žute, plave ili roze; to će dati vedar i upečatljiv dodir.

Članak se nastavlja posle reklama

Funkcionalnost i dizajn

Iako je estetika i dekoracija dečije sobe važna, funkcionalnost i dizajn je još važniji. Roditelji više vole da dečiji prostor bude udobno, praktično mesto koje se lako čisti i održava. Dobra opcija je da izaberete krevet na proširivanje koji se povećava kako dete raste . Na ovaj način nećete opteretiti prostor. Još jedna dobra ideja za uštedu prostora je krevet na rasklapanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Poštovanje dečjih želja

Prilagođavanje prostora je od suštinskog značaja da bi se deca osećala udobno u svojoj sobi jer, ako samo dekorišemo sobu bez  davanja ličnog pečata, dobićemo hladan i neprijatan prostor. Da bismo ovo izbegli, možete postaviti fotografije ili crteže koje je napravio naš sin. Druga opcija je personalizacija sobe postavljanjem posebnih dečijih posteljina.

Članak se nastavlja posle reklama

Manje je više

Ovo je jedan od principa koji nalaže dečja soba: manje je više. Uvek je poželjno odlučiti se za prostrane i neopterećene prostore kako za odrasle tako i za decu. Ako imamo malo prostora, odlučićemo da postavimo malo nameštaja i neutralne boje da bismo osvetlili i omekšali prostor, stvarajući prijatnu atmosferu.

Članak se nastavlja posle reklama

Hana Dunđerov

Katarzyna Baliasoewitz/gettyimagesplus