Uređenje dečje sobe: Na šta treba da obratite pažnju?

Neka vaše dete uživa u svom kutku.

by | June 22, 2023
Uređenje dečje sobe

Uređenje dečje sobe je veoma kreativan zadatak, svejedno da li je u pitanju beba ili dete u većem uzrastu. Evo nekoliko saveta kako to da učinite.

Uređenje dečje sobe: Na ovo obratite pažnju

Prilikom uređenja dečje sobe postoji nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju. Iako dečije sobe treba da budu vesele i u pozitivnim bojama, veoma je važno da se ne pretera u previše boja i detalja, kao i to da se deca u ovom prostoru osećaju prijatno.

Dečja soba: Jedna soba za dvoje dece

Članak se nastavlja posle reklama

Odabir boja za dečju sobu

Kada su u pitanju bebe, uglavnom su se birale pastelno plave i pastelno roze nijanse. Ipak, to  više nije slučaj. Sada su veoma popularne zelena, senf boja, tamnocrvena, siva, pa čak i siva. Ukoliko imate starije dete, možete se odlučiti za njihovu omiljenu boju. Međutim, jako je važno da uz odabir boja obratite pažnju i na osvetljenje u prostoriji. Ako imate previše svetlosti možete odabrati jedan akcentni zid sa posebnom bojom ili birati tamne boje. Ako u prostoriji ima malo svetlosti, preporučljivo je da koristite svetle boje.

Uređenje dečje sobe: Tapete

Da! Tapete su u poslednje vreme u trendu, tako da možete da iskoristite i njih ukoliko ne možete da se odlučite za određenu boju ili ih kombinujte. Tapete su veoma zabavne za decu i postoje sa toliko različitih motiva. Možete povesti i dete sa sobom u kupovinu kako bi odabralo tapetu koja im se dopada.

Članak se nastavlja posle reklama

Nameštaj u dečjoj sobi

Da bi soba bila funkcionalna mora postojati balan između praktičnog i dekorativnog nameštaja. Za bebu su neophodni krevetac, sto za presvlačenje i komoda. Za veću decu je potreban krevet, prostor za igru i učenje. Kada smestite nameštaj koji je neophodan, onda se pozabavite dekorativnim detaljima i organizacijom prostora. Osim toga, možete izabrati i nameštaj po meri koji će vam pomoći da napravite skladan prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

 Tekstil u dečjoj sobi

Tekstil stvara prijatniji osećaj u prostoru. Soba treba da bude ukrašena zavesama, tepihom i jastucima. Što se tiče posteljine, preporučljivo je da birate neutralne tonove i pamuk. Takođe, birajte lako perive materijale jer je vrlo moguće da će ih deca isprljati.

Članak se nastavlja posle reklama

Uređenje dečje sobe: Kutak za učenje

Svako dete treba da ima kutak za učenje. Ovaj prostor im omogućava da se koncentrišu i da razvijaju svoje veštine crtanja i pisanja, a kasnije kada budu u školi, ovaj prostor će im biti neophodan.

Članak se nastavlja posle reklama

Ormar u dečjoj sobi

Naravno, poželjno je da u dečjoj sobi imate i ormar u koji ćete moći da odlažete dečje stvari. Nema potrebe da to bude veliki ormar. Važno je da u njega stane sva dečja garderoba i da dete kako bude raslo i učilo da organizuje svoj ormar, može da dohvati sve police.

Članak se nastavlja posle reklama

Prilagodite ovaj prostor da bude praktičan, ali takođe je veoma važno da se dete u njemu oseća prijatno. Nemojte se bojati da uključite dete u kreiranje prostora za njega ili nju.


Snežana Vranić

KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus