7 stvari u enterijeru vaše spavaće sobe koje se mogu negativno odraziti na san

by | November 15, 2022

Spavanje je prirodna potreba tela. Bez pravog odmora, osećate se „slomljeno“, sve je teže nego inače. Koliko god da priželjkujete stilsku spavaću sobu, važno je da enterijeru ne podredite ovu osnovnu životnu potrebu.

Mehanički satovi

Danju najčešće ne primećujemo kako mehanički sat na zidu otkucava. Noću, u potpunoj tišini, monoton zvuk može biti dosadan i čak ometati san. Ponekad to i ne primećujemo, ali se ujutru budimo sa glavoboljom.

Svetao dekor

U dizajnu spavaće sobe, bolje je držati se mirnih tonova, jer se telo mora odmarati, uključujući i oči. Mnogo svetlih detalja deluje uzbudljivo, iritira nervni sistem. Ako ne spavate dovoljno, pokušajte da zamenite šarene detalje enterijera mirnijim.

Nered

Gomila stvari, razbacana odeća stvaraju opšti osećaj nereda. Nered, zauzvrat, izaziva stres i iritaciju na podsvesnom nivou. U spavaćoj sobi je najbolje razmisliti o kompetentnom sistemu skladištenja, održavati ga čistim i urednim. I ne zaboravite da provetrite sobu pre spavanja.

Tehnologija

Naučnici kažu da ne treba držati izvore elektromagnetnog zračenja blizu kreveta: laptop, TV, pametni telefon. Radijacija sprečava telo da proizvodi melatonin, hormon spavanja.

Mnogo biljaka

S jedne strane, sobno cveće apsorbuje ugljen-dioksid, oslobađa kiseonik i prečišćava vazduh od štetnih nečistoća. S druge strane, ako ne očistite listove, na njima se nakuplja prašina. Prisustvo prašine može izazvati alergije i negativno uticati na kvalitet sna. Ali nije neophodno potpuno  odustati od vegetacije u spavaćoj sobi. Najbolja opcija su sukulenti sa malim listovima.

Pogrešna posteljina

Posteljina od sintetičkih materijala je jeftina i traje dugo. Ali vlakna tkanine ne upijaju dobro znoj i ne propuštaju vazduh, ometajući „disanje“ kože. Ako je neprijatno spavati, sledećeg jutra će vas glava boleti, na telu se može pojaviti osip i iritacija. Dobra opcija je pamuk ili svila. Ove tkanine ne ometaju normalnu cirkulaciju vazduha i imaju dobru higroskopnost.

Stari jastuci

Preporučljivo je menjati jastuke svake 1,5 godine, a one sa memorijskim efektom – svake 3 godine. Ako se koristi duže od 5 godina, glava i kičma neće dobiti neophodnu podršku. Da biste proverili prikladnost jastuka, potrebno je da skinete jastučnicu i vidite da li na jastučnici ima tragova znoja, mrlja, neprijatnog mirisa. Ako je sve ovo prisutno, onda vredi kupiti novi dodatak za spavanje.

JZhuk/GettyImagesPlus