Biljke u spavaćoj sobi: 3 najbolja pratioca mirnog sna!

by | 15 oktobra, 2022
Biljke u spavaćoj sobi

Biljke u spavaćoj sobi, pored toga što čiste prostor i doprinose kvalitetnijem vazduhu, pomažu i u rešavanju nesanice… 

Sobne biljke ne samo da ukrašavaju enterijer i delimično oslobađaju prostor od prašine, već, prema mišljenju stručnjaka, mogu poboljšati naš san. Istina, za ovo morate da izaberete određene vrste cveća!

Biljke za spavaćoj sobu

Lavanda

Određena flora u zatvorenom prostoru ima blagotvorne efekte kako na fizičko tako i na mentalno zdravlje. A prva biljka koju treba staviti u spavaću sobu za dobar san je lavanda.

Lavanda je poznata po svojim umirujućim svojstvima i često se koristi u banjama. Možete staviti gomilu sušene lavande pored kreveta, ili ostaviti saksiju sa živom biljkom. Ovaj cvet se dodaje mnogim lekovima za ublažavanje stresa i nesanice. Lavanda je takođe odlična sobna biljka i ispunjava sobu svojim jedinstvenim, opuštajućim mirisom.

Biljke za spavaću sobu- Spatifilum (mirni ljiljan)

Sledeći cvet koji treba pogledati je spatifilum, popularna sobna biljka. Mirni ljiljan  pomaže u poboljšanju sna. Filtrira vazduh u zatvorenom prostoru i povećava vlažnost, što nam pomaže da lakše dišete.

Cvetovi spatifiluma takođe apsorbuju spore buđi koje se prenose vazduhom koje mogu biti alergeni, kažu stručnjaci, dodajući da spatifilum u spavaćoj sobi pomaže svom vlasniku da se „probudi odmorniji“.

Sansevieria

Konačno, treća biljka koja promoviše kvalitetan san je sansevieria ili svekrvin jezik. Ovo je cvet iz porodice asparagus sa dugim, gustim i izduženim listovima.

Sansevieria je poznata po svojoj sposobnosti da apsorbuje toksine i pretvara ugljen-dioksid u kiseonik čak i noću (većina biljaka to radi samo tokom dana). Sve ovo doprinosi brzom uspavljivanju i kvalitetnom, čvrstom snu. Povećan nivo kiseonika je dobar i za mentalno zdravlje, jer povećava energiju i poboljšava raspoloženje.

Sansevieria je prilično nepretenciozna, treba je zalivati samo jednom u nekoliko sedmica, kada se zemlja potpuno osuši. Važno je uzeti u obzir da ovaj cvet voli jako, ali indirektno svetlo.

 

Biljke koje čiste vazduh u kući


awayge/iStock/Getty Images Plus via Getty Images