Enterijer spavaće sobe-5 stvari koje ometaju udobnost i miran san

by | November 21, 2022
Enterijer spavaće sobe

Enterijer spavaće sobe i te kako utiče na energiju koja ovim prostorom protiče.  Možda je vreme da sprovedete reviziju i oslobodite se sitnica koje oduzimaju udobnost.

Imao si neprospavanu noć? Da li ste imali noćne more? Naravno, sve se može odbaciti kao dodatna šolja kafe pre spavanja ili duga TV emisija u toku noći. Ali šta ako je vaša spavaća soba jednostavno prestala da bude udobna, a osećate se neprijatno da spavate ? Evo koje predmete treba hitno  ukloniti iz spavaće sobe.

Enterijer spavaće sobe i bolja energija

Otvoreno skladište odeće

Mnogi su se zatekli u situaciji da posle napornog radnog dana nemaju snage da stvari uredno okače u orman i ima više neobičnih mesta za njih. Na uzglavlju, na stolici, na fotelji ili na podu – važno je shvatiti da nijedna od ovih lokacija nije pogodna za odeću. Prvo, nered negativno utiče na raspoloženje, a drugo, do jutra stvari će izgubiti svež izgled. Da bi spavaća soba izgledala uredno, vredi uključiti prostrani ormar u svoj raspored. A za one koji više vole da imaju stvari pri ruci, preporučujemo da koristite minimalističke šine za odeću, na koje možete uredno postaviti ne samo stvari, već i dodatke.

Članak se nastavlja posle reklama

Svetli elementi

Svako ima svoje standarde za udoban krevet. Za neke, ovo može biti prozračno ćebe, dok drugi zaspu samo na čaršavu od tkanine visoke gustine. Međutim, postoji opšti kriterijum koji je važno uzeti u obzir kako spavaća soba ne bi izgubila udobnost: nemojte koristiti tekstil sa šarenim otiscima i masivnim teksturama.

Na primer, prekrivač  i jastučnica jarkih boja sa svežim cvećem mogu stvoriti vizuelnu buku koja otežava podešavanje za odmor. Dekorativni jastuci se mogu koristiti kao detalji: ali treba da bude malo svetlih akcenata. Prilikom uređenja spavaće sobe treba dati prednost pastelnim i prirodnim tonovima, kao i minimalističkim otiscima: tanka traka, polka tačke, geometrijski uzorci. Inače, ni osvetljenje u spavaćoj sobi ne bi trebalo da bude svetlo: potreban je prigušeni izvor svetlosti. Za to su pogodne male podne lampe,

Članak se nastavlja posle reklama

SPAVAĆA SOBA – VAŠ MALI RAJ

 

Članak se nastavlja posle reklama

Enterijer spavaće sobe i ogledala

Prema feng shui praksi, kao i narodnim verovanjima, ogledalu nije mesto u spavaćoj sobi. Odraz osobe koja spava može mu oduzeti pozitivnu energiju i ukrasti svu njegovu snagu u snu. Štaviše, ogledala u spavaćoj sobi doprinose razdoru u porodici. Ali čak i ako niste sujeverna osoba, ogledalo ispred kreveta nije dobra ideja, jer umnogome povećava prostor i dodaje mnogo svetlosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovo automatski čini atmosferu manje udobnom za spavanje i opuštanje. Alternativa za one koji žele da vide svoj odraz u spavaćoj sobi je bočno ili stojeće ogledalo u lakoničnom okviru sa strane uzglavlja kreveta.

Fotografije i portreti

Spavaća soba je pre svega lična soba za opuštanje, gde je obezbeđena senzualna i sveta atmosfera. Da ne biste uništili svoj intimni prostor, ne bi trebalo da puštate u njega “dodatne oči”: to jest, koristite fotografije drugih ljudi: prijatelja ili rođaka. Kao dodatak unutrašnjosti spavaće sobe, prednost treba dati estetskim slikama ili sažetim posterima sa poznatim ili motivirajućim frazama. Ovo je odlična prilika da zaspite i probudite se svaki dan, izgovarajući važne reči za sebe.

Članak se nastavlja posle reklama

Kućne sitnice i enterijer spavaće sobe

Svaka sitnica ima svoje mesto u kući, ali nikako u spavaćoj sobi. Ključevi, dokumenta, vizit karte, nakit i drugi sitni detalji ne samo da nas podsećaju na užurbanost svakodnevnog života, već i stvaraju totalni nered. Naravno, bolje je ostaviti male stvari u komodi u hodniku, ali ako vam je zgodno da ih skladištite u blizini, organizatori će priskočiti u pomoć. Može biti kao viseći organizator unutar ormara, ili male fioke sa odeljcima za komodu. Još jedan zanimljiv atribut organizovanja prostora u spavaćoj sobi može biti pletena ili pletena korpa u pastelnim bojama: neće služiti samo kao skladište, već će biti i odličan dodatak unutrašnjosti sobe za opuštanje.


KatarzynaBialasiewicz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images