Nameštaj za malu spavaću sobu: 3 trika za vizuelno veći prostor

by | April 19, 2023
Nameštaj za malu spavaću sobu

Zaboravite na skučenu sobu. Organizova prostorija i dobro odabrani nameštaj za malu spavaću sobu može učiniti prostor vizuelno većim i prostranijim.

Nameštaj za malu spavaću sobu: 3 trika za vizuelno veći prostor

Visina kreveta

Nizak krevet može transformisati malu spavaću sobu. Ovde ne igra toliko ulogu širina kreveta (na koju često ne možete uticati), koliko je važna visina kreveta. Ako se odlučite za krevet koji je niži od uobičajenih, on može učiniti da spavaća soba izgleda prostranije i otvorenije. Ovo posebno važi ako imate visoke plafone ili velike prozore. Pored toga, niski kreveti stvaraju komforan i prijatan ambijent koji podstiče opuštanije.

U idealnom slučaju, vaš savršeni krevet za malu spavaću sobu neće imati visoko podnožje, što olakšava kretanje u sobi. Držite se dimenzije do oko 60cm. Ipak, samo zato što je vaša spavaća soba mala, ne znači da i ostali predmeti treba da budu mali. Uz nizak krevet imaćete slobodu da postavite velike komode ili ormar, a da soba ne izgleda prenatrpano.

Nameštaj za malu spavaću sobu: Noćni stočić

Ako ste se odlučili za nizak krevet, onda bi i vaš noćni stočić trebao da prati visinu kreveta ili da bude nešto viši. Najbolje rešenje je da vašu noćnu lampu postavite na zid i tako dodatno uštedite na prostoru.

Nameštaj za malu spavaću sobu: Ormar i komoda

Iako već sada vizuelno imate više prostora, visoki ormari i komode bi mogli da to naruše. Zato, kada birate nameštaj za odeću, prednost dajte širim ormarima, umesto tradicionalnim visokim. Važno je da nameštaj bude u visini vaših očiju, a idealno bi bilo da bude niži.

Da li krevet treba da bude na podu?

Da bi se održala funkcionalnost dušeka, higijena i udobnost, dušek treba da bude odvojen od poda. Možete ga postaviti na nisku platformu sa letvicama ili na oprugu na okviru kreveta.

Da li su niski kreveti dobra opcija?

Niski okvir kreveta može biti odličan izbor u brojnim situacijama. Može učiniti da se mala soba čini većom nego što zaista jeste, ostavljajući maksimalno otvoren prostor iznad kreveta. Dizajn bez podnožja je poželjniji jer može stvoriti modernu estetiku, tako da može biti dobar izbor ako preferirate savremeni stil.

Međutim, imajte na umu da niski okvir kreveta može otežati pristup krevetu za neke spavače kojima je teško da uđu i izađu jer su bliži nivou poda.


Miljana Momirović

Lilas Gh/GettyImagesPlus