Spavaća soba u japanskom stilu: Dizajn inspirisan zemljom izlazećeg sunca

Spavaća soba u japanskom stilu ima nekoliko posebnosti, ali funkcionalnost i udobnost su svakako njene glavne odlike. Kako da dobijete ovu japansku atmosferu?

by | February 2, 2023
Spavaća soba u japanskom stilu

Spavaća soba u japanskom stilu ima nekoliko posebnosti, ali funkcionalnost je svakako njena glavna odlika. Pored toga, simbolišu je i ekološka prihvatljivost materijala i minimalistička rešenja, ali i udobnost. Sve u svemu, ne možete pogrešiti ako se odlučite za ovaj tip spavaće sobe.

 

Spavaća soba u japanskom stilu: U čemu je njena posebnost?

Japanski stil spavaće sobe karakterišu prozračnost, minimalizam i prirodni materijali. Da biste imali sobu u japanskom stilu morate da obradite pažnju na nekoliko stvari.

Članak se nastavlja posle reklama

Za početak, boje moraju biti nežnijeg tona, potom veoma su važne zidne dekoracije, dekoracija plafona, vrata i noćni ormarići i stolovi.  Dakle ako se odlučite na ovaj tip spavaće sobe, imaćete čime da se pozabavite, ali ćete sigurno biti prezadovoljni krajnjim rezultatom.

Boje

Boja spavaće sobe u japanskom stilu obično je mirna, neutralna sa dodirima prirodnih nijansi. Tamni tonovi se koriste samo kao mali detalji. Boje koje se najčešće koriste su:

Članak se nastavlja posle reklama
 • Bež – Od svetle peščane do hladne sivkaste, kao i svi tonovi prirodnog drveta. Ovo je ujedno i najčešća boja.
 • Bela – Mlečna nijansa ili boja slonovače imaju prednost nad “zaslepljujuće” snežno belom
 • Siva – Najčešće se koristi u obliku prirodne boje završnog materijala (beton, prirodni kamen).
 • Plava – Svetle pastelne plave nijanse sa sivkastim podtonom mogu se naći kao boja zida ili bar kao glavna nijansa posteljine
 • Zeleni tonovi – Ove boje se koriste samo za moderne pravce japandi stila koja je mešavina sa skandinavskim stilom i podrazumeva prigušene nijanse kao što je maslinasto zelena, senf, terakota i boja mente.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Spavaća soba u japanskom stilu: dekoracije

Dekoracije su veoma važne u japanskom stilu. Prednost se daje prirodnim materijalima prirodne boje i teksture, međutim i visokokvalitetna imitacija može doći u obzir. Kako izabrati dekoracije.

Članak se nastavlja posle reklama

Zidna dekoracija

 • Gips – Prirodno svetlo sivi ili sivo-bež malter je jedno od najpopularnijih rešenja. Međutim, ovaj tip dekoracije ne mora ravnomerno pokrivati zidove. “Gruba” teksturirana površina sa izraženim potezima bi bilo idealan odabir. Ovo je savršeno za maskiranje neravnina zidova.
 • Boja – Poželjno je koristiti mat ili polu-mat boje u svetlim nijansama –  bela, bež, siva, bledo plava ili praškasto roze. Tradicionalna spavaća soba u japanskom stilu imaće sve zidove u istoj boji, dok će modernije verzija iznad uzglavlja kreveta imati jednu akcentovanu boju.
 • Tapete – Koriste se kao akcenat iza kreveta. Prednost imaju tapete sa cvetnim printom ili sa motivima prica ili zmajeva. Retko se koriste kao glavni materijal, osim u slučaju jako svetlih tapeta sa minimalnom teksturom.
 • Drveni paneli – Drvo je simbol tradicije u Japanu. Paneli se mogu iskoristiti za pokrivanje zida iza uzglavlja ili kao maskirni sistemi za skladištenje. Obično se ostavljaju glatke i neobojene u prirodnom tonu drveta. Međutim, ovo je prikladno samo u velikim spavaćim sobama jer takva dekoracija jede prostor i čini da vaša soba izgleda manje.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Dizajn poda

Spavaću sobu u japanskom stilu karakteriše neobojen drveni pod: parket i visokokvalitetni laminat.  Tamni podovi se koriste češće, ali u modernim tipovima ovog stila koriste se i svetle boje. Betonski pod takođe dolazi u obzir ukoliko je soba osvetljena velikom količinom prirodnog svetla.

Dekoracija plafona

Kada je ovaj stil sobe u pitanju, uglavnom nije akcenat na plafonu. On izgleda minimalistički i prirodno.

Članak se nastavlja posle reklama
 • Boje – U obzir dolaze svetle nijanse plafona, često iste boje kao i zidovi. Jedno od rešenja je i svetlo oslikani plafon.
 • Beton – Ako se odlučite za to da beton bude materijal za vaš plafon, onda je važno da površina ne bude obrađena i da “grube” plafonske pliče ostaju na vidiku
 • Drvo – Drvene plafonske ploče su češće u seoskim kućama ili u stanovima koji su ranije bili prostrane industrijske zgrade.

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Spavaća soba u japanskom stilu: Vrata i pregrade

Pregradna vrata (Shoji) su posebnost tradicionalnog japanskog stila. Dakle, klizne konstrukcije od bambusa sa prozirnim umetcima od pirinčanog papira bi svakako trebalo da se nađu u vašoj spavaćoj sobi. Danas su prihvatljiviji i drugi materijali, pa su tako osnove od drveta ili metala, a umetci od matiranog ili providnog stakla. Ukoliko se bavite manjim prostorom onda ova struktura može poslužiti i kao ulazna vrata.

Spavaća soba u japanskom stilu

Nameštaj u japanskom stilu

Pored karakterističnih pregrada, japanski stil se odlikuje i za nijansu drugačijim nameštajem na koji smo navikli. Prednost se daje nameštaju od prirodnog drveta kako bi se stvorila prava tradicionalna japanska atmosfera.

Članak se nastavlja posle reklama

Kreveti

Prava karakteristika japanskih spavaćih soba jeste nizak krevet. On može biti sa veoma niskim nogama ili čak i bez njih. U nekim slučajevima je krevet pričvršćen za zid na nekoliko centimetara od poda, pa se dobija utisak da krevet levitira. Preferiraju se drveni modeli sa drvenim uzglavljem. Međutim, oprezno! Nizak krevet nije dobra opcija za one koji pate od bolesti mišićno-skeletnog sistema.

Noćni ormarići i stolovi

Vrlo verovatno da će vaša spavaća soba u japanskom stilu biti bez ovog dela nameštaja. Zbog niskog kreveta, lampe i sve propratne sitnice će se nalaziti na podu pored kreveta.

Članak se nastavlja posle reklama

Ipak, kako se ovo nije pokazalo preterano praktičnim, sve češće se koriste niski kvdaratni ili pravougaoni ormarići iste visine kao i sam krevet. Površina ovakvog nameštaja je obično glatka i bez dekora, dok je boja drveta u prirodnoj nijansi ili u nekim neutralnim bojama.

Tekstilna dekoracija

Unutrašnjost spavaće sobe nema mnogo dekorativnih elemenata jer je njegova glavna karakteristika funkcionalnost. Međutim, postoje srugi setalji koje prostor čine udobnijim i ugodnijim.

 • Podni tepisi i prostirke – Izaberite pletene modele od grubih materijala u njihovoj prirodnoj bež nijansi.
 • Posteljina – Za posteljinu je najbolje da birate obične platnene ili pamučne komplete u svioj, beloj ili bež boji. Pastelno plave ili svetlo roze su takođe prikladne ukoliko se slažu sa tonovima cele sobe.
 • Žaluzine – Zavese se uglavnom ne koriste, već njih zamenjuju drvene ili bambusove žaluzine. U obzir mogu doći i venecijaneri od prirodnih tkanina. Ako baš ne možete da se oprostite od zavesa, tražite modele sa grubim platnenim materijalima u neutralnim bojama.

 

Japanski stil je ekološki prihvatljivo rešenje za prostor za rekreaciju u duhu modernog minimalizma. Ako dobro ukombinujete sve elemente, soba će se pokazati neverovatno udobnom i praktičnom.

 

 


Snežana Vranić

Navamin keawmorakot/GettyImagesPlus