Tri ideje za brze i efektne promene enterijera spavaće sobe

by | 30 decembra, 2022
promene u neterijeru spavaće sobe

Da li vašoj spavaćoj sobi nedostaje udobnost i toplina? Želite da osvežite svoj enterijer? Naravno, problem možete rešiti na dokazan način – remontom ili redizajniranjem sobe.  Ali postoje i drugi, brži i manje skupi načini da svoju spavaću sobu učinite modernom i udobnom.

Visoki dušek

Krevet je glavni atribut svake spavaće sobe, ali postoji još jedan element –  dušek, odnosno njegova visina. Da, ona jeste  bitna. Dušeci visine 30 cm ili više odlikuju se odličnim ortopedskim svojstvima zbog ravnomerne raspodele opterećenja po celoj površini kreveta. Tokom spavanja, takvi dušeci poprimaju anatomski oblik tela i omogućavaju kičmi da se opusti i oporavi što je više moguće nakon aktivnog dana. Visoki dušeci će trajati mnogo duže od standardnih, a vaša spavaća soba će se pretvoriti u pravi hotelski apartman sa pet zvezdica i nećete želeti da ga napustite.

Posteljina

Mnoge domaćice znaju koliko je teško promeniti posteljinu ili odabrati set posteljine koji odgovara veličini jastuka i ćebadi. Ali inovacije napreduju i sada možete kupiti pametne komplete posteljine koji ne samo da će ažurirati unutrašnjost spavaće sobe, već će postati i predmet diskusije među prijateljima i kolegama. Na primer, poplun sa ušivenim rajsferšlusima sa tri strane, koji će vam omogućiti da zaboravite na dosadan proces menjanja jorgana, samo par pokreta i ćebe je uvučeno. Ili transformabilne jastučnice koje vam omogućavaju da ih koristite za jastuke veličine 50 x 70 i jastuke 70 x 70 sa jedva vidljivim dugmadima.

Umetnički predmeti

Da li ste znali da se kroz umetnost vraća psihološka ravnoteža i emocionalna stabilnost? U prvoj polovini 20. veka britanski umetnik Hil Adrijan postao je pionir umetničke terapije, a njegova tehnika se aktivno koristi u različitim oblastima ljudskog života. Spavaća soba treba da bude usklađena, da bude primerena za odmor i oporavak, a umetnički predmeti će pomoći da se pojača ovaj efekat.

Važno je napomenuti da se trendovi u dizajnu enterijera veoma često menjaju, ali klasični stil ostaje u modi već dva veka. Postavite umetnički predmet iznad uzglavlja kreveta, popunite praznine u prostoriji neglomaznim ukrasnim predmetima (vaze, cveće, kolekcija figurica) i soba će postati mnogo udobnija.


H. Dunđerov

poligonchik/gettyimagesplus