Dizajniranje trpezarije: 4 osnovna koraka

by | August 6, 2023
Dizajniranje trpezarije: 4 osnovna koraka

Bez obzira da li uređujete posebnu trpezariju namenjenu glamuroznim zabavama ili je deo kuhinje, ovi saveti će vam pomoći da donesete važne odluke o boji, nameštaju, rasporedu i još mnogo toga.

Dizajniranje trpezarije: Savršen ambijent

Dizajniranje trpezarijskog prostora može biti izazovno, ali uz ove stručne savete, možete postići savršen balans između funkcionalnosti i estetike. Trpezarije zahtevaju ravnotežu između praktičnosti (da primerno primi broj osoba koje planirate da ugostite, sa pravilno raspoređenim nameštajem kako bi svi mogli da se slobodno kreću) i stila (stvarajući prostor koji će impresionirati goste i stvoriti željenu atmosferu).

Odredite funkciju trpezarije

Pre nego što se upustite u izbor boja i šara za tapete, postavite sebi pitanje o glavnoj svrsi trpezarijskog prostora. Da li će se koristiti samo za večere ili ćete tamo imati opuštene porodične obroke? Da li će ponekad služiti i kao radni prostor, s obzirom na to da sada često radimo od kuće? Koliko ljudi planirate da smestite? Želite li da stvorite intiman prostor ili nešto formalno i elegantno?

Odluke o upotrebi, broju osoba i vremenu korišćenja prostora trebalo bi da diktiraju izbor nameštaja, boje i rasporeda. Ako niste sigurni odakle da počnete, preporučujemo da napravite “mood board” – sačuvajte slike koje vam se sviđaju ili ih izrežite iz časopisa kako biste brzo uočili zajednički motiv. Takođe, inspiraciju možete pronaći i u svojim omiljenim barovima i restoranima, jer su to odlični izvori nekonvencionalnog dekora.

Odaberite idealnu podnu oblogu

Možda se odlučite zadržati postojeći pod, ali odabir podne obloge za trpezariju ključan je kako bi prostor bio funkcionalan. Pod trpezarije ne samo da treba da izgleda lepo, već i da bude funkcionalan, s obzirom na to da su ovi prostori često prohodni i podložni prolivanju i mrljama. Kada birate podnu oblogu za trpezariju, trebalo bi da razmotrite tri glavne stvari: stil i dizajn, trajnost i lakoću čišćenja.

Planirajte dovoljno osvetljenja

Planiranje osvetljenja trpezarije trebalo bi da bude deo rane faze dizajna, jer je ovo veoma važan element koji će postaviti ton za ceo prostor. Trebate se pobrinuti da ima dovoljno svetla kako gosti ne bi delovali kao da sede u pećini, ali istovremeno želite da osećaj bude blistav i ambijentalan. Izbegavajte prejake svetiljke koje stvaraju neprirodne senke i ističu samo jedno područje umesto da ravnomerno rasprše svetlost po celom prostoru.

Odaberite više izvora svetla – luster ili viseća svetiljka iznad trpezarijskog stola deluje prelepo, čineći ga jasnim fokalnim tačkom prostora, ali dodajte i svetla duž ivica prostorije na nivou očiju, u vidu lampi.

Izaberite savršenu boju zidova

Nakon praktičnih aspekata dizajna trpezarije, dolazimo do kreativnih odluka. Prva je boja. Izbor boje trpezarijskog prostora zavisiće od ukupnog osećaja koji želite da postignete – da li želite tamnu i luksuznu atmosferu ili svetlu i prozračnu?

Opet, ove odluke će zavisiti od toga koliko često koristite prostor i u koje doba dana. Ako često koristite prostor za doručak i ručak, previše tamna boja može biti preintenzivna, možda se odlučite za neutralne tonove ili eksperimentišete sa plavim i zelenim tonovima. Ali ako je prostor namenjen isključivo večernjim zabavama, budite hrabri i odaberite neku duboku i bogatu nijansu.

 


Borjana Božić

Gayrat Tolibov/gettyimages