Kako urediti trpezariju: Ideje za savršen prostor

by | June 15, 2023
kako urediti trpezariju

Ako tražite stručne savete o tome kako urediti trpezariju, na pravom ste mestu. Bez obzira na to da li imate zasebnu trpezariju ili je ona u sklopu kuhinje, imamo odlične ideje za odabir boja i nameštaja, kao i rasporeda…

Kako urediti trpezariju: Šta preporučuju profesionalci

1. Za početak – znate li šta tačno želite?

Ako počinjete potpuno od nule sa svojom trpezarijom, pre nego što pređete na šeme boja i šare tapeta, zapitajte se koja je glavna funkcija ove prostorije? Da li je to istovremeno i trpezarija i radna soba? Da li želite da napravite intiman prostor ili nešto formalno i elegantno? U suštini, morate odlučiti ko, kako i kada će se koristiti trpezarija i dozvoliti da te odluke diktiraju nameštaj koji ćete odabereti, boje i raspored.

2. Obratite posebnu pažnju na pod

Pod u trpezariji ne samo da treba da izgleda lepo – mora biti i kvalitetan. Normalno je da se u trpezariju često nešto prospe na pod. Osim toga, trpezarija je vrlo prometna, pa se pod brže haba. Kada je u pitanju odabir podnih obloga za vašu trpezariju, tri su glavne stvari koje treba uzeti u obzir: stil i dizajn, izdržljivost i lakoća čišćenja.

3. Trpezarija mora biti dobro osvetljena

Planirajte osvetljenje trpezarije u samom startu. Ova prostorija mora biti dobro osvetljena kako gosti ne bi stekli utisak da sede u pećini. Izbegavajte jaka donja svetla jer ne samo da će stvoriti neprijatne senke, već će usmeriti reflektor na jedan deo umesto da raspršuju slabo svetlo po prostoriji. Odlučite se za više izvora svetlosti. Kombinujte lustere, plaforenje i lampe.

4. Odaberite pravu paletu boja

Prelazimo sa praktičnih aspekata dizajniranja trpezarije na zabavnije i kreativnije momente. Odabir boja. Ako je trpezariju često koristite, izbegavajte dominaciju tamnih boja. Bolje birajte veselije. Naročito ako često priređujete večeru za svoje prijatelje. U koloritnom okruženju i hrana će biti ukusnija.

5. Kako urediti trpezariju: Stavite tapete

Boje nisu jedina stvar koja može da unose potrebnu dinamiku u trpezariju. To mogu i tapete.  Zabavite se i brajte što šarenije. Možda se baš ono što vam nikada ne bi palo na pamet, pokaže kao idealno rešenje.

6. Odaberite pravi nameštaj za trpezariju

Ključni deo dizajna trpezarije jesu sto i stolice. I nemojte da ih kupujete nabrzaka. Da li bi se bolje uklopio okrugli od pravougaonog stola? Manji ili veći? I zapamtite, stolice moraju da budu udobne.

7. Ako imate malu trpezariju

U manjoj trpezariji, možete trpezarijski sto i stolice staviti u jedan ugao. Tu bi se odlično uklopio mali okrugli sto.

Još ideja za uređenje malih trpezarija možete pronaći na:

Trpezarija u malom stanu: Evo kako da je uredite!

 

Peter_visual/gettyimages.co.uk