Ogledalo u trpezariji: Kako da oplemenite prostor

Imate prazan zid u trpezariji i ne znate kako da ga uredite? Ogledalo u trpezariji može da bude genijalno  rešenje! Neka vam naši predlozi budu inspiracija

by | May 18, 2023
Ogledalo u trpezariji: Kako da oplemenite prostor

Imate prazan zid u trpezariji i ne znate kako da ga uredite? Ogledalo u trpezariji može da bude genijalno rešenje! Neka vam naši predlozi posluže kao inspiracija koja će vam pomoći da oplemenite svoj životni prostor.

Ogledala su savršen saveznik kada je enterijer i osvetljenje doma u pitanju. Bilo da su s drvenim, metalnim ili nekim drugim okvirom, ona su jedan od naših omiljenih dekorativnih elemenata u kući.

Ogledalo u trpezariji: Kako da oplemenite enterijer

Članak se nastavlja posle reklama

1. Ogledalo u trpezariji: Horizontalno postavljeno

Ako imate prozor u trpezariji, u tom slučaju stavite ogledalo na zid koji mu je najbliži. Ono će umnožiti prirodnu svetlost koju dobijate od prozora. Ukoliko imate okrugli ili ovalni trpezarijski sto, uparite ga pravougaonim ogledalom jer ćete na taj način uneti dinamiku u prostor. Odlučite se za ogledalo s klasičinim drevnim ramom jer unosi dah prirode. Možete da ga kombinujete s lusterom od ratana i belim lanenim zavesama.

2. Ležerno s parom položenih ogledala

Ukoliko ne želite da bušite zid, položite jedno ili više ogledala na komodi u trpezariji. Dodajte im stonu lampu i buket cveća. Stvorićete vrlo poseban kutak! Na našem primeru, okvir jednog ogledala smo uparili s komodom. A, okvir drugog ogledala smo uparili s lampom. Jedno je postavljeno vetikalno, a dugo horizontalno što unosi dinamiku u prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Odvajanje prostora

Ogledalo na odabranom primeru razdvaja trpezariju od dnevne soba. Postavljen je uspravno što stvara utisak višeg zida. Drveni vintidž okvir je s bojom uparen s trpezarijskim stolom. Ovo ogledalo je prva stvar koja se vidi prilikom ulaska u prostoriju i daje mu dubinu.

Članak se nastavlja posle reklama

4. XXL ogledalo

Velika trepazarija je savršen prostor XXL ogledalo. Ono će postati njen centralni deo koji pleni poglede. Uz taj zid ne treba postavljati dodatni nameštaj, ni komoda, pogotvo ako između zida i stola nema dovoljno mesta. U prostoriji s velikim ogledalom, dovoljan je manji luster.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Dvostruka ogledala

Druga ideja kojom možete da ukrasite veliki zid su dva ogledala srednje veličine. Neka budu simetrična, jedno pored drugog na istom nivou. Potrudite se da centralni deo ogledala bude u visini očiju. Neka između njih bude oko pedalj rastojanja kako bi prostorija mogla da “diše”.

Članak se nastavlja posle reklama

8. Na bočnoj strani stola 

Da li imate pravougaoni sto postavljen paralelno s zidom? U tom slučaju na zid treba da stavite ogledala koja prate dužinu stola. Izabrali smo dva ogledala koja izgledaju poput prozora. Zaobljena kontura gornjeg dela ogledala ublažava ravne linije masivnog drvenog stola. Ovu divnu kombinaciju prati i vintidž luster s perlama.

Članak se nastavlja posle reklama

9. Ogledalo u trpezariji: Romantičan izgled

Jedan od dekorativnih elemenata koje toliko volimo su niše, a prikazana je modifokovana varijanta vintidž vitrine. One donose poseban šarm u dom. Pored toga, savršeno su mesto za odlaganje starinskog posuđa ili nekih primeraka koje ponosno ističete. Pored nje stavite ogledalo koje će stvoriti efekat lakoćeu prostoru u odnosu na teže elemente. Beli, klasični okvir ovog ogledala daje trpezariji ženstvenu notu.

10 Komoda + ogledalo = dobra formula

Komoda je komad nameštaja koji je najčešće prisutan u trpazariji. Savršena je za odlaganje posuđa, stolnjaka i pribora za jelo. Zid iznad komode ukrasite ogledalom. Možete da postavite na komodu i nekoliko detalja. Ogledalo neka bude u istoj širini kao i komoda. Na taj će način prostorija delovati šire.

Članak se nastavlja posle reklama

11. Trpezarija okružena ogledalima

Za kraj, malo ćemo rizikovati…  Jer je više od ukrašavanja ogledalom. Predlažemo vam da zidove trpezarije prekrijete ogledalima. Bilo da je uokvireno kao na našem primeru ili je obično u velikom formatu. Takođe, ogledalom možete i prekriti vrata trpezarije. Doneće mnogo više svetlosti, a ideja je zaista originalna.

 


Dijana Škorić

PC Photography / gettyimages.com