Kada ili tuš kabina: Šta odabrati

by | September 17, 2023
Kada ili tuš kabina: Šta odabrati; luksuzno kupatilo s kadom

Planirate renoviranje kupatila i niste sigurni šta odabrati – kada ili tuš kabina? Sve ima svoje prednosti i mane. Pokušaćemo da vam pomognemo…

Što zbog malih kupatila, a što zbog savremenog načina života u kojem malo ko ima vremena za kupanje u kadi, vrlo česta dilema je da li u dom ugraditi tuš ili ipak komforniju i klasičniju opciju, kadu. Koliko god se ova dilema na prvu činila jednostavna i laka, zapravo uopšte nije jer i jedna i druga opcija imaju gomilu prednosti i mana.

Pa krenimo od glavnih pravila koja kažu da ako imate kupatilo manje od četiri kvadrata onda svakako odaberite tuš kabinu. A ako je reč o većoj prostoriji onda razmislite o svojim željama, navikama i potrebama i onda donesite odluku.

Kada ili tuš kabina:  Koje su prednosti kade u odnosu na tuš?

U kadi se možete i kupati, a ne samo tuširati, možete nesmetano kupati decu kojima je, posebno dok su mala, mnogo lakše i zabavnije kupanje, nego tuširanje. U kadi možete nesmetano prati kosu, odvojeno od tuširanja, a uz to kada vam može poslužiti i kao prostor u kojem ćete ponekad i ručno oprati poneki komad garderobe…

Sve to možete i u tuš kabini, ali svakako da je komplikovanije. U ponudi salona za opremanje kupatila možete pronaći različite tipove kada. Ugradne, samostojeće, ugaone, napravljene od akrila ili čelika, sa i bez nogara, sa oblogom , staklenim paravnom, s vratima… A sve se prave u različitim dimenzijama.

Kada ili tuš kabina: A koje su prednosti tuš kabine

Činjenica je da je zbog svoje visine kada komplikovanija za ulazak, stoga stručnjaci starijim osobama svakako savetuju ugradnju tuš-kade. Ako preuređujete stan za ulazak u starije doba, dileme ne bi trebalo da bude. U poslednje vreme u trendu su niske tuš kade i one u ravni poda.

Klasična visina tuš kade je 10-12 cm. Proizvođači nude visinu od 3,5, 4, 6, 12, 15 cm, pa čak i tuš kadu visine 40 centimetara koja može poslužiti kao mini kada za kupanje deteta. Ipak, danas su, čini se, najtraženije tuš-kade male visine (3,5 cm) ili čak one u ravni poda. Ali, česta opcija kod tih “walk in” tuševa koji su u ravni poda jeste da se umesto tuš kade kupi samo odliv, odnosno kanalica, a da se “kada” sazida od pločica, termotretiranog drveta ili nekog drugog materijala.

Kako da izaberete savršen lavabo


krblokhin/gettyimages.co.uk