Kako da uklonite buđ s drvenarije

by | 28 avgusta, 2023
Kako da uklonite buđ s drvenarije

Kada otkrijete da buđ raste negde u vašem domu, ozbiljno se posvetite tome, jer nije reč samo o estetskom, već i zdravstvenom problemu. Kako da uklonite buđ s drvenarije?

U zavisnosti od lokacije buđi i koliko se proširila, možda ćete morati da potražite profesionalca da je ukloni. Ali ako naiđete na buđ na komadu drvenog nameštaja, to može biti nešto s čime se možete sami izboriti. Evo šta treba da znate.

Kako da uklonite buđ s drvenarije

Nekoliko različitih vrsta buđi može rasti na drvenom nameštaju. Često je moguće ukloniti buđ s drvenog nameštaja pomoću proizvoda koje već imate kod kuće. Evo šta treba da uradite:

Zaštiti sebe

Pre nego što uradite bilo šta drugo, stavite zaštitne rukavice, naočare i masku za lice.

Zaštitite svoj dom

Usisajte komad nameštaja da biste uklonili sve labave spore buđi ili prašinu (idealno usisivačem sa HEPA filterom). Ako je moguće, pomerite komad nameštaja napolje ili u garažu da ga očistite. Takođe možete pokriti područja oko njega plastičnom folijom.

Kako da uklonite buđ s drvenarije: Operite površinu

Čistu, praznu bocu s raspršivačem napunite toplom vodom, dodajte jednu kašičicu tečnog sapuna za pranje sudova i protresite. Zatim poprskajte površinu nameštaja rastvorom i istrljajte buđava mesta četkom s mekim vlaknima (poput stare četkice za zube). Koristite  posebnu krpu da biste uklonili višak tečnosti ili pene. Kada završite, koristite čist peškir da osušite površine koje ste očistili. Ako buđ nije duboko prodrla u drvo, ovo može biti dovoljno da ga se rešite. U suprotnom, idite dalje.

Poprskajte buđ sirćetom

Isperite bocu s raspršivačem (ili nabavite novu), napunite je jednakim delovima tople vode i destilovanog belog sirćeta i poprskajte buđave delove nameštaja. Ostavite da se osuši sat vremena, a zatim obrišite površine čistom, vlažnom krpom, a zatim čistim, suvim peškirom.

Dodatne mere

Ako buđ i dalje ne nestane, možda ćete morati da koristite rastvor boraksa ili da išmirglate površinu, a zatim je ponovo prerfarbate.

Pre i posle: Pogledajte kako izgledaju kupatila nakon renoviranja


Ranka Bulatović

Simone Madeo/gettyimages.co.uk