Kako ofarbati zidne pločice u kuhinji?

by | September 22, 2023
Kako ofarbati zidne pločice u kuhinji

Ako želite da osvežite zidne pločice u kuhinji, to možete i samostalno da uradite. Zato se oslonite na naše savete.

Iako postoji niz metoda i materijala koje možete da koristite za farbanje zidnih pločica, važno je da izaberete one koje će izdržati test vremena. I naravno, da se suoče s vodom, toplotom i povremenim udarcima.

Kako ofarbati zidne pločice u kuhinji

Za početak, trebalo bi da razmislite o nekim stavkama. Postoji nekoliko mišljenja o tome koja je vrsta boje najbolja za podlogu za pločice. Birajte onu na bazi ulja koja ima bolju izdržljivost. Mnogo je lakša za čišćenje i bez štetnih isparenja.

Sledeća stavka je koju boju želite. Poželeli ste belu. To je dobra zamisao. Ali, da li ste znali da postoji više od 900 nijansi bele boje? Ton i dubina vaše boje su toliko važni i mogu napraviti ogromnu razliku u izgledu prostors.

Da biste započeli proces odabira bilo koje nijanse, pogledajte okolne elemente i vidite da li postoje tonovi ili nijanse koje možete izvući iz njih. Na primer, ako imate granit s smeđim tonovima koji su topli tonovi, u tom slučaju izaberi tople bele tonove.

Ako postoji mogućnost, uzmite uzoraka boje iz prodavnice i da svaki obojite drugom nijansom kako biste mogli da vidite kako to izgleda u stvarnom životu – u vašoj kuhinji. Bićete zapanjeni kada vidite razlike u nijansama i kako se uklapaju.

Kako da pripremite podlogu za pločice za farbanje?

Prvo očistite masnoću ili hranu sredstvom za čišćenje bez ulja ili deterdžentom za suđe. Zatim dobro izbrusite pločice. Ovo će povećati adheziju prajmera i boje i pomoći da postignete maksimalnu dugovečnost vašeg farbanja. Dovoljno je samo snažno ručno brušenje brusnim papirom srednje težine. Zatim obrišite svu prašinu vlažnim peškirom. Kada se radi o prajmeru nemojte štedeti.

Kako obojiti zidne pločice

Očistite pločice četkom poput ove na fotografiji kako biste uklonili mrvice ili masnoću.


Izbrusite površinu vaše pločice da biste uklonili sjajni sjaj i hrapavili površinu za optimalno prianjanje. Očistite pločicu vlažnim peškirom kako biste uklonili prašinu ili ostatke.
Nanesite slikarsku traku oko ivica kako biste zaštitili ormariće, zidove i radne ploče. Nemojte žuriti sa ovim korakom jer će vas spasiti od potrebe da očistite mnogo boje koja curi ispod kada završite.
Obojite sloj prajmera preko cele površine. Obavezno nanesite prajmer u svaki ćošak, pukotinu i linije za fugiranje. Sačekajte da se osuši.

Nanesite svoj prvi sloj emajl boje na pozadinu. Kao što ste uradili sa prajmerom, pobrinite se da unesete boju u sve linije i pukotine. Ostavite da se osuši.

Nanesite drugi sloj boje kada se prvi sloj boje osuši. Ako osećate da vam treba treći sloj, sačekajte da se drugi osuši pre nanošenja.

Uklonite traku dok je boja još uvek mokra. Ovo vam takođe daje priliku da lakše očistite boju koja je možda procurila ispod trake. Popravite farbanje duž ivica koje ste možda propustili tankom četkom.
I to je to! Imajte na umu da će boja nastaviti da očvršćava oko 30 dana. Iako će se osećati suvo nakon nekoliko dana, važno je da budete nežni prvi mesec u kuhinji nakon farbanja.

 


Dijana Škorić

LEK_3DPHOTO / gettyimages.com