Kako renovirati kuhinju a da ne potrošite brdo para

by | September 18, 2023
Kako renovirati kuhinju: Koji su najvažniji koraci; moderna kuhinja

Ako ne želite da vas renoviranje kuhinje iscrpe i psihički i fiziči i materijalno (može biti jako skupo), maksimalno povedite računa o svemu. Kako renovirati kuhinju?

Jednom kada posao renoviranja kuhinje bude završen i bude sve onako kako ste isplanirali, neće vam biti žao ni vremena ni truda koji ste u to uložili. Ali, pre nego što se otisnete u avanturu preuređenja kuhinje, obratite pažnju na sledeće stvari.

Kako renovirati kuhinju: O čemu morate voditi računa

Procenite potrebe i želje

Članak se nastavlja posle reklama

Veliki broj projekata preuređenja kuhinje na kraju razoča i šokira cenom samo zato što prethodno nije uloženo vreme da se detaljno osmisli svaki korak i uzmu u obzir svi mogući trškovi. Započnite tako što ćete se zapitati koje probleme imate sa trenutnom kuhinjom. Da li je u pitanju premalo prostora za pripremanje hrane i kuvanje? Premalo prostora za skladištenje hrane i posuđa?

Da li vam nedostaje trpezarija? Da li su uređaji neefikasni ili prestari? Ili je kuhinja stara i ružna (po vašem mišljenju)? Napravite prioritetnu listu stvari koje biste želeli u svojoj novoj kuhinji, rangiranu prema njihovoj važnosti. Korisno je napraviti razliku između onih elemenata koji su vam apsolutno potrebni i onih koje jednostavno želite.

Hoćete li unajmiti profesionalca ili ćete da radite sami

Članak se nastavlja posle reklama

Pre početka renoviranja kuhinje uzmite u obzir logistiku i troškove. Ako će posao obavljati profesionalni mjastori, računajte na to da će vam biti u kući možda i nekoliko nedelja (zavisi od obima posla). Ako planirate da sami obavite posao, verovatno će vam trebati mnogo duže vremena da završite renoviranje kuhinje. I zapitajte se da li vi zaista imate neophodne veštine za “uradi sam” renoviranje kuhinje.

Kako renovirati kuhinju: Koliko će to sve da vas košta

Članak se nastavlja posle reklama

Ako planirate da ostanete u istom prostoru dugi niz godina, kuhinja iz snova može biti vredna visokih troškova jer će decenijama služiti kao funkcionalan i atraktivan porodični prostor. Ali ako imate sasvim druge planove (recimo preselje), onda se možete zadovoljiti i površinskim uređenjem kuhinje. Ili ako planirate skuplje da prodate stan ili kuću, onda ima smisla    Kuhinja je veoma lični prostor, a vaša ideja o kuhinji iz snova možda neće biti ništa slično ideji sledećeg vlasnika. Preuređenje kuhinja često vraća dobar deo svojih troškova u poboljšanju kućnog kapitala — ali ne sve.1

Pripremite se za kompromis

Članak se nastavlja posle reklama

Razumemo da tačno znate kako treb ada izgleda vaša kuhinja iz snova. A da li je to izvodljivo? I koliko će da vas košta? Da li možda, za neke elemente, mogu da se koriste jeftiniji materijali koji podjednako dobro izgledaju? Konsultujte profesionalce i saslušajte šta imaju da vam kažu. Na kraju vas renoviranje kuhinje može koštati i manje nego što ste očekivali ako pristanete na neke kompromise.

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

brizmaker/gettyimages.co.uk