Renoviranje: Kako da uštedite novac

by | 19 septembra, 2023
Renoviranje: Kako da uštedite novac

Tražite najbolje načine za renoviranje, a da to ne bude skupo? Oslonite se na naše savete koji će vam pomoći da ostvarite svoj cilj.

Ako želite da renovirate dom u skladu s vašim budžetom, imamo čitav niz ideja koje će vam pomoći — zaista je moguće stvoriti svoj dom iz snova bez trošenja bogatstva.

Renoviranje bez velikih troškova

Da, to je zaista izvodiljvo. Sledite naše savete i stavite odmah računicu na papir. Ovo su neke od osnovnih smernica:

1. Da li vam treba arhitekta za renoviranje?

Nema sumnje da je za određene projekte renoviranja najbolji put angažovanje usluga arhitekte arhitektonskog tehnologa. Međutim, ne zahtevaju svi projekti ove usluge, posebno mala proširenja i unutrašnje preuređenje.

2. Napravite koncizan plan troškova

Priprema i planiranje su ključni kada je reč o uštedi novca prilikom renoviranja. Nemojte samo slepo upadati u projekat bez plana šta ćete potrošiti i gde.

Budite iskreni prema sebi i svom graditelju, zajedno sa svim drugim zanatima i dobavljačima uključenim u projekat — nema smisla renovirati na način koji nije ostvariv.

3. Napravite raspored radova

Raspored je spisak svih poslova uključenih u građevinski projekat. Takođe bi trebalo da sadrži druge detalje kao što su ko izvršava svaki zadatak, koliko će to trajati i, u idealnom slučaju, koliko će koštati.

4. Budite sami sebi menadžer projekta

Većina vlasnika kuća koji pokušavaju da se pridržavaju svog budžeta kada renoviraju nalaze da je najisplativiji put da sami upravljaju izgradnjom.

5. Pronađite najbolje ponude za materijale

Iako je kupovina svih građevinskog materijala ili određenih elemenata od jednog dobavljača najjednostavniji i najbrži put, definitivno nije najisplativiji.

6. Industrijski stil može uštedeti novac

Sve što smanjuje troškove rada je dobra vest. Završne obrade kao što su izložena cigla, na primer, ukinuće potrebu za gipsanom završnom obradom (zadatak koji je najbolje prepustiti profesionalnom malteru).

Izloženi zidovi od opeke su najpogodniji za unutrašnje zidove, a ne za spoljašnje zidove gde će biti potrebna dobra izolacija.

7. Renoviranje: Reciklirajte građevinske materijale

Mnogi projekti renoviranja uključuju rušenje trošnih zidova ili prostorija. Ponovna upotreba originalnih cigli nudi ogromne uštede. Ako su u dobrom stanju ne samo da će vam uštedeti novac, već će takođe pomoći da se vaši novi dodaci stapaju sa starim.

U slučaju drvenih prozora, obično je poželjno popraviti nego zameniti — plus to je obično i isplativije.

8. Dobre kombinacije

Visok kvalitet više ne ide ruku pod ruku sa visokim troškovima. Iako ne nude svi jeftini kupatilski apartmani i jeftine kuhinje vrednost za novac, mnogi dostupni asortimani su se pojavili u poslednjih godina.

Na primer, kupovina standardnih frontova ili upečatljive radne ploče, ručke i skrivena osvetljenja, nudi alternativu dizajnerskim asortimanima koja je pogodna za budžet.

9. Sistem „uradi sam“

Ako zasučete rukav ei sami odradtie neke stvari to je najbolji način za uštedu. Koliko daleko ćete ići zavisiće od toga koliko ste sigurni u svoje veštine, a neke poslove je skoro uvek bolje prepustiti profesionalcima (kao što su električari i malterisanje).

10. Kupite polovnu kuhinju

Polovne kuhinje nude briljantnu vrednost za novac i ogromne uštede. Mnoge polovne kuhinje se prodaju i do 70% jeftinije od novih. To se ne odnosi samo na kuhinjski nameštaj, nego i na uređaje.

 

11. Uštedite novac na kupatilu

Novo kupatilo može biti skup projekat. Međutim, postoji mnogo načina da jeftino renovirate kupatilo. Ali, ako zadržite kadu, lavabo ili tuš-kabinu već ćete uštedeti.

 


Marc_Osborne / gettyimages.com

Tags: