Skrivena buđ u domu: Kako je otkriti

by | August 13, 2023
Skrivena buđ u domu: Kako je otkriti

Važno je da budete pažljivi kako biste sprečili širenje skrivene buđi u vašem domu. Iako nije uvek lako identifikovati je, postoje određeni znakovi koji mogu ukazivati na prisustvo buđi.

Znakovi koji mogu ukazivati na skrivenu buđ unutar vašeg doma

U ovom članku ćemo otkriti na šta treba obratiti pažnju i kako otkriti skrivenu buđ u vašem domu, kako biste preduzeli neophodne korake da je se oslobodite i zaštitite svoj dom i porodicu.

Vidljive spore buđi

Vidljive spore buđi u vašem domu su očigledan znak infestacije buđi. Ako ih ima puno, infestacija može već biti ozbiljna.

Tamne tačke na površinama

Proverite površine, posebno zidove, na tamne tačke koje izgledaju kao fleke ili promene boje. Imajte na umu da buđ može biti različitih boja i tekstura. Najčešće su crne i zelene i često izgledaju blago dlakavo, ali takođe mogu biti vlažne i lepljive.

Mušt, vlažan ili zemljani miris

Buđ obično ima miris mušti, vlage ili zemlje, ali teže infestacije mogu imati jači miris poput trulog mesa ili znojavih čarapa. Međutim, miris buđi nije uvek pokazatelj prisustva buđi. Obratite pažnju da li postoji neki drugi izvor koji može uzrokovati miris, poput mokrog veša ili trulih namirnica. Profesionalno testiranje na buđ uvek se preporučuje kako bi se identifikovala i potvrdila skrivena buđ u vašem domu.

Skrivena buđ: Alergijske reakcije

Ako vaša sezonska alergija nikada ne prolazi i pogoršava se kada ste kod kuće, možda doživljavate simptome alergije na buđ zbog skrivene buđi.

Simptomi alergije na skrivenu buđ uključuju:

  1. Začepljen ili curenje nosa
  2. Suvo grlo
  3. Suve oči
  4. Iritacija kože (peckanje ili svrab)
  5. Suva koža

Problemi sa disanjem

Udisanje spora buđi može uzrokovati ozbiljnije zdravstvene komplikacije, posebno kod osoba s postojećim zdravstvenim stanjima. Kada spore uđu u pluća, mogu pogoršati simptome astme i izazvati respiratorne infekcije. To može dovesti do otežanog disanja, kao i ozbiljnog kašlja i kijanja.

Najgore je kada gljivice počnu da rastu u plućima, što uzrokuje dodatne simptome poput bolova u grudima, groznice i kašljanja krvi. Ako se to desi, potražite medicinsku pomoć i promptno izvršite pregled vašeg doma na prisustvo buđi.

Deformisani zidovi

Ako primetite iskrivljavanje, mehuriće, pucanje ili bilo kakve nepravilnosti na površini vaših zidova, postoji mogućnost rasta buđi uzrokovane ovim problemima sa vlagom. Pre nego što problem postane ozbiljniji, pronađite izvor vlage, poput curenja cevi ili prozorskih okvira, i uzroke visoke vlažnosti. Nakon što rešite problem, temeljno očistite i osušite zidove pre nego što ih ponovo prefarbate.

Tamni spojevi između pločica

Tamni spojevi između pločica u tušu mogu ukazivati na rast buđi. U mnogim slučajevima, to je verovatno uzrokovano zarobljenom vlagom u kupatilu zbog loše ventilacije. Međutim, ako ste nedavno imali poplave i curenja, mogli biste se suočavati s toksičnom buđu. Ako se to dogodi, konsultujte stručnjaka za testiranje i sanaciju buđi kako biste rešili problem.

Meke površine poda

Problemi sa vlagom u podu mogu uzrokovati da neki delovi poda postanu “mekani”, i postoji šansa da već raste buđ. Ako nemate lak pristup ispod poda, možda ćete morati podići neke delove poda kako biste proverili rast buđi. Ako rast buđi nije obimniji, možete sami očistiti buđ. Međutim, preporučujemo da sarađujete


Borjana Božić

makasana/gettyimages