Renoviranje kupatila: Korak po korak

by | September 8, 2023
Renoviranje kupatila: Korak po korak

Renoviranje kupatila je zahtevan zadatak, ali ako pratite naš vodič po sistemu “korak po korak” možete i sami da se upustite u ovu avanturu.

Kupatilo je mesto gde većina osoba počinje i završava dan, ali ovaj često korišćeni prostor se često zanemaruje kada je u pitanju dizajn. Da li se osećate neprijatno zbog svog toaleta kada vam gosti dođu u posetu? Ukoliko je odgovor potvrdan,pomoći ćemo vam da preuredite svoje kupatilo uz niske troškove.

Renoviranje kupatila bez visokih troškova

Ukoliko se odlučite da sami renovirate kupatilo, u tom slučaju ćete uštedeti mnogo novca. Drugi saveti za uštedu troškova za renoviranje kupatila uključuju odnose se na to da izbegavate preskupe materijale. Pratite ovih sedam koraka da biste renovirali kupatilo od poda do plafona. 

Članak se nastavlja posle reklama


Renoviranje kupatila: Sedam koraka 

 

Pre nego što počnete da preuređujete kupatilo, izaberite dizajn koji odgovara vašoj viziji, kao i vašim „uradi sam“ veštinama. Postoji mnogo različitih načina da se pristupi ovom projektu, u rasponu od prefarbanja i zamene određenih elemenata do rušenja kompletnog kupatila. Evo nekoliko detalja na koje morate da obratite pažnju pre renoviranja:

Članak se nastavlja posle reklama

Šema boja: Pronađite fotografije koji će vam dati ideje kako biste bili sigurni da se vaše nove pločice u kupatilu neće kositi sa vašim izborom boje.

Nova oprema: Da li ćete zameniti tuš ili kadu? Da li postavljate novi lavabo? 

Članak se nastavlja posle reklama

Prostori za odlaganje: Gde ćete držati svoje peškire i toaletne potrepštine nakon preuređenja? Ako uklanjate ormar da biste proširili prostoriju, onda planirajte police. 

Instalacije: Da li znate gde se nalaze električne instalacije i vodovodne cevi? Označite ove oblasti kako biste izbegli oštećenje spojnica.

Članak se nastavlja posle reklama

Nabavite alate: Možete da ih kupite ili posudite dok ne obavite posao.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada ste se upoznali sa ovim stavkama, na redu su koraci za renoviranje:

1. Uklonite elemente koje ćete menjati

Pod pretpostavkom da delimično ili potpuno renovirate svoje kupatilo, moraćete da počnete tako što ćete ukloniti gipsane ploče i sve elemente koje zamenjujete. Počnite tako što ćete isključiti vodu, isprazniti i ukloniti toalet.

Ako uklanjate kadu, prvo je pokrijte i počnite da skidate zidne pločice. Ovo je neophodno da biste preradili vodovod kako bi odgovarali vašem novom dizajnu tuša ili kade.

Članak se nastavlja posle reklama

Uklonite izolaciju sa zidova gde je potrebno. Ne koristite čekić  nego klipnu testeru. Nosite zaštitnu masku, rukavice i zaštitne naočare da se ne biste povredili. Na kraju, uklonite ormare, ogledalo, pod i sve druge elemente koje planirate da zamenite. 

2. Instalirajte novi tuš ili kadu

Ako postoje bilo kakvi znaci trulog drveta ili oštećenja podloge od vode, trebalo bi da je zamenite pre postavljanja novog tuša kako biste sprečili dalje oštećenje.

Ukoliko menjate tuš ili kadu, zamenite i lavabo kako bi se uklopili po dizajnu. Kada birate osnovni oblik, vodite računa o drugim karakteristikama vašeg kupatila, uključujući lokaciju vrata.

Članak se nastavlja posle reklama

 

3. Postavite novi pod

Nakon što pripremite podlogu, možete početi sa postavljanjem novog poda. Iako su pločice najpopularniji izbor za kupatila, možete razmotriti druge podne materijale poput laminata ili vinila koji su pristupačniji i prilagođeni za rad sa „uradi sam“.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako odaberete pločicu, koristite kredu da označite referentne linije okomito (pod uglom od 90 stepeni) na zid najdužom kontinuiranom linijom. Ovo će vam omogućiti da svoje pločice držite u pravoj liniji dok ih postavljate po celoj prostoriji. 

4. Postavite gipsane zidove 

Ukoliko je potrebno postavite gipsane zidove. Ovo može biti pomalo komplikovano jer ga je potrebno precizno iseći da bi se uklopio oko tuša, kade… Imajte na umu i ove stavke: koristite traku za gipsane zidove da pokrijete šavove i popunite praznine. Koristite cementnu ploču za zid tuša / kade. Cementnu ploču premažite hidroizolacionom membranom da biste se zaštitili od oštećenja vodom.

Nakon što ponovo sastavite zidove, možete početi da farbate. Farbanje zidova je jedan od najlakših i najisplativijih načina da osvežite stvari i date svom prostoru potpuno novi izgled. Najbolje je koristiti boju sa polusjajnom završnom obradom, koja se lako briše i otporna je na buđ i buđ.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Instalirajte ormariće i lavabo

Nakon što se pobrinete za zidove, možete da unesete ormariće i sve druge važne predmete koji su ostali na vašoj listi za renoviranje kupatila. Prvo postavite lavabo i slavinu. Kada odvod priključite na slavinu, možete preći na ostale osnovne stvari kao što su ogledalo, ormarići i ukrasi oko tuša ili kade.

6. Ažurirajte osvetljenje

Konfigurišite električne uređaje i instalirajte novo osvetljenje. Ako su njihove dimenzije veće ili manje od vaših trenutnih, moraćete da ih prilagodite.

Ovaj korak može uključivati pomeranje utičnica ako je  vaš novi raspored u kupatilu drugačiji od prethodnog. Trebalo bi da pozovete električara za ovaj korak, posebno ako nikada ranije niste radili sa električnim instalacijama.

7. Završni korak

U ovom trenutku vaše kupatilo zapravo podseća na kupatilo, osim jedne stvari: fali mu šolja. Možete da stavite novu šolju ili vratite staru. Sada možete da dodajete detalje koje ste namenili zha kupatilo. 

 

 

 

 

 

 


Dijana Škorić

Teeraphan / gettyimages.com