Kako stvoriti usklađenu paletu boja za vaš dom

by | August 2, 2023
Kako stvoriti usklađenu paletu boja za vaš dom

Planiranje boja za ceo dom može zvučati zastrašujuće, ali sa unapred osmišljenim planom i nekoliko osnovnih principa dizajna, možete lako stvoriti celokupnu paletu boja koja će povezati ceo prostor vašeg doma.

Usklađivanje boja za ceo dom: Saveti i trikovi za savršenu paletu

Pre nego što krenete sa odabirom boja, prvo odlučite kakav osećaj želite da postignete u svom domu. Različite boje mogu izazvati različita raspoloženja, pa započnite određivanjem željenog ambijenta.

Odaberite dominantni ton

Odabir glavne boje postaviće ton za celokupnu paletu boja vašeg doma. Ako ste nesigurni, inspiraciju potražite u svom ormaru. Ako preovlađuju crna i neutralne boje, verovatno će vam odgovarati minimalistička paleta boja. Ako su vaša odeća uglavnom plave boje, to može biti dobra polazna tačka za vaš dom. Boje poput prigušenih rđastih, zelenih i peskovitih tonova mogu ukazivati da ste skloni prirodnim tonovima.

Razmislite o arhitekturi vašeg doma

Vaša paleta boja trebalo bi da se slaže i sa arhitekturom vašeg doma. Na primer, ako imate lepe drvene podove ili otvorene grede, izbor suviše hladnih boja može izazvati nesklad, dok moderan kontrastni stil može biti bolji izbor. Razmotrite i stil vašeg doma – ukoliko je tradicionalan, razmislite o nežnim i klasičnim bojama.

Ponavljajte boje

Dominantna boja treba biti prisutna u celom vašem domu, ali pokušajte da je koristite na različite načine. Na primer, plava boja može biti vidljiva na sofi i tepihu u dnevnoj sobi, tapetama u dečjoj sobi, posteljini u spavaćoj sobi i kuhinjskim elementima. Boja je konstantna, ali varijacije u primeni održavaju svežinu i originalnost.

Radite unutar spektra boja

Izbegavajte da koristite iste dve boje u celom prostoru. Umesto toga, radite unutar spektra boja. Na primer, ako volite zemljane tonove, koristite svetlije nijanse terakote u jednom prostoru i toplije nijanse rđaste u drugom. To su nijanse sličnog tona, umesto identične boje ponovljene u celom domu.

Dodajte neočekivane akcente

Unesite “wow” trenutak u svom domu dodavanjem neobičnih dezena ili živih boja. Cilj je postići usklađenost bez monotonije, pa slobodno unesite neočekivane, ali skladne boje preko upečatljivog komada nameštaja, zanimljive tapete ili keramičkih pločica, ili čak sa upečatljivom umetničkom slikom.

Razmislite o zajedničkim i privatnim prostorijama

U zajedničkim prostorijama kao što su dnevna soba, trpezarija i kuhinja, birajte neutralne i suptilne boje. Za privatnije prostore poput manjeg toaleta, spavaće sobe ili dečje sobe, možete biti hrabriji i igrati se sa življim bojama.

Kombinujte različite materijale

Da biste postigli dinamiku između prostorija, unesite različite teksture i materijale. Ako koristite neutralne tonove, razmislite o dodavanju kožnih ili ratan akcenata. Ukoliko dominira bela boja, razmislite o upotrebi boucle tkanina i imitacije krzna. Različite teksture će doprineti dubini prostora i sprečiti monotoniju u dizajnu.

Koristite niskokontrastnu paletu

Ako želite da vaš prostor izgleda svetlo i umirujuće, ne morate se odlučiti za potpuno monohromatsku paletu. Umesto toga, birajte boje koje su slične intenziteta. Na primer, koristite nijanse krem bele sa povremenim naglaskom svetlo roze, zelene ili bež boje.

Počnite sa neutralnom bazom

Dobar beli zid je uvek dobar izbor. Ne postoji ništa loše u korišćenju iste bele boje na zidovima celog doma. Ovo će stvoriti savršenu osnovu za druge prirodne neutralne boje koje će se međusobno dopunjavati.

Nadam se da će vam ovi saveti pomoći pri kreiranju usklađene i lepe palete boja za vaš dom. Srećno sa uređenjem!


Borjana Božić

fizkes/gettyimages