Plava boja: Zašto je idealna za uređenje doma?

by | May 20, 2023
Plava boja: Zašto je idealna za uređenje doma?

Ako se pitate koja je to neprevaziđena boja u dizajnu enterijera? Odgovor je plava boja, a u nastavku saznajte zašto. 

 

Idealna za uređenje – plava boja!

Za plavu boju slobodno možemo reći da je idealna za uređenje bilo koje prostorije u stanu, s obzirom na to da ima moć da nas umiri i opusti – a upravo tako bi trebalo da se osećamo u svom domu.

Koju nijansu odabrati?

Mogućnosti primene plave boje u enterijeru su beskonačne poput mora i nebeskog svoda. Kombinacija svetloplave, drveta i bele idealna je za prostore u čistom skandinavskom stilu. S druge strane, tamnije nijanse plave odišu prefinjenošću, a u kombinaciji sa svetlucavim metalik detaljima, prostoru će dati nepogrešivu dozu luksuza.

Intenzivna kobaltno plava odlično će se uklopiti sa zelenom, a ovaj tandem je idealan ukoliko želite da svom domu date šmek mediteranskih zemalja. Ukoliko niste sigurni u svoje umeće kombinovanja boja, savetujemo vam da se držite svetlijih nijansi – male su šanse da ćete s njima napraviti grešku.

Plava boja za vaš radni prostor

Plava boja je jednako dobar izbor kako za spavaću sobu, tako i za prostor za rad. Svojom nenametljivošću ona će vam omogućiti da se istinski opustite, ili se pak fokusirate na posao. Ukoliko je radni sto deo vaše spavaće sobe, plave tapete su idealno sredstvo da naglasite ovaj kutak.

Dve nijanse plave mogu se veoma razlikovati po karakteru. Kako odabrati dobru kombinaciju? Birajte zagasite nijanse koje naginju ka sivoj boji. Takva paleta bliskih i srodnih tonova u najvećoj meri odiše harmonijom.

Ne čini li plava da ambijent deluje pomalo hladno? U kombinaciji s prirodnim drvetom, bež i smeđom, svetle nijanse plave pokazaće svoje najnežnije lice.

Koji su odgovarajući dezeni? Ukoliko želite da očuvate mirnu i opuštajuću atmosferu koju plava boja stvara, preporučuje se odabir prefinjenih apstraktnih ili floralnih motiva. Snažni geometrijski dezeni će pak neizbežno doneti dozu dinamike.

Plava boja u kuhinji

Hladna nijansa plave dodatno naglašava jasne linije i jednostavnost ove kuhinje. S obzirom na to da sam proces rada u ovoj prostoriji podrazumeva mnogo nereda, stilska i koloritna jednostavnost predstavljaju dobru osnovu kako bi se izbegla potpuna haotičnost.

 


Borjana Božić