Kako odabrati i koristiti tamne boje za unutrašnje prostorije

by | July 14, 2023
Kako odabrati i koristiti tamne boje za unutrašnje prostorije

Mnogi od nas se često odlučuju za neutralne, bele i bež boje zbog osećaja sigurnosti koji se s njima povezuje. Međutim, dizajneri enterijera tvrde da su suptilne nijanse često teže za rad.

Najbolje tamne boje za farbanje u 2023. godini prema stručnjacima

Dizajneri i stručnjaci za boje kažu da tamne boje trenutno doživljavaju procvat: tamnozelena, tamnoplava i druge mračne nijanse. Ali upozorava da se morate potpuno posvetiti boji ako zaista želite da prostor iskoristi svoj puni potencijal.

Bez obzira da li planirate tamni zid koji će privući pažnju ili želite dodati hrabru nijansu svojim kuhinjskim elementima, inspirišite se ovim savetima stručnjaka. Stručnjaci za boje dele svoje najbolje savete za odabir i rad sa tamnim bojama.

Čak i nakon što ste odlučili da koristite tamnu boju za farbanje, odabir idealne nijanse će zahtevati neko vreme i razmišljanje. Izbor boje će zavisiti od različitih elemenata u prostoru – ako počinjete od nule, onda vam se otvara ceo svet. Ako već imate tkanine na zavesama i presvlake, razmislite o tonovima i potražite tamnu boju koja deli neke karakteristike.

Tamne boje: Obratite pažnju na podton

Bez obzira na raspon boja s kojima radite, važno je razumeti razliku između toplih i hladnih podtonova. Hladne nijanse imaju plave podtonove, dok toplije nijanse imaju smeđe, žute ili crvene podloge. Razmotrite podne obloge, kuhinjske elemente, osvetljenje, drvene obloge i druge detalje i elemente nameštaja u prostoriji. Podton onoga što imate u kući treba da se poklapa sa podtonom tamne boje koju koristite.

Ako koristite uzorak boje, možete lakše odrediti podton porodice boja gledanjem najsvetlije boje na kartici. S tim u vezi, ona podstiče one koji žele tamniji, obavijajući izgled da se odluče za najdublju nijansu kako bi zaista postigli željeni izgled – ovde nema igranja na sigurno!

Kombinacija prirodnih materijala, koji mogu dodati svetlost i dimenzionalni element, i kontrastnih boja koje održavaju tamnije, tajanstveno okruženje pruža dramatičnost bez preterivanja.

Raskošne boje zidova: Tihi luksuz u enterijeru

 

 


Borjana Božić

Ilija Erceg/gettyimages