Tapete u kupatilu više nisu tabu tema – praktični saveti

by | February 23, 2023
tapete u kupatilu

Rušimo predrasude jer tapete u kupatilu izgledaju tako veličanstveno i autentično. Ne oklevajte, uz pravilno postavljanje bićete oduševljeni.

Tapete u kupatilu više nisu tabu tema

Da li su dobro rešenje?

Brza se postavljaju – čak to možete uraditi i sami ukoliko ste vešti. Lako se mogu ukloniti kada vam dosade i uopšte ih nije potrebno održavati (s vremena na vreme ih možete očisititi blagim neutralnim detrdžentom).

Članak se nastavlja posle reklama

Međutim, moramo uzeti u obzir cenu tapeta jer su generalno skuplje od klasičnog krečenja zidova i pločica. Osim toga, mnogo se lakše mogu oštetiti od keramičkih pločica.

Tapete imaju veliku prednost prilikom renoviranja: mogu se postaviti i preko pločica. Samo popunite fuge i udubljenja posebnim lepkom ili nanesite tanke gipsane ploče, a zatim postavite tapete. Ali vrlo je važno da zid bude u potpunosti suv i očišćen od buđi.

Članak se nastavlja posle reklama

Materijali za tapete u kupatilu

Nisu sve vrste tapeta pogodne za zidove u kupatilu. Za kupatilo možete u osnovi birati između tri alternative. Pogodne su vinilne tapete, TNT tapete i tapete od fiberglasa.

TNT tapete su pogodne za vlažne prostorije ali nisu potpuno vodootporne.

Članak se nastavlja posle reklama

Najbolji izbor su tapete od fiberglasa koje se izrađuju topljenjem stakla na veoma visokim temperaturama. Ako se tretira specijalnim premazima postaju potpuno vodootporne i vrlo su otporne na oštećenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Gde postaviti tapete u kupatilu?

Tapete u kupatilu su uglavnom prilično otporne na vodu i oštećenja, pa ih možete postaviti bilo gde. Možete se fokusirati samo na jedan zid kako biste ga istakli ili postaviti u celoj prostoriji.

Tapeta se može postaviti i unutar tuš kabine: u ovom slučaju je dobro izabrati TNT ili tapete od od fiberglasa i premazati ih vodootpornim slojem.

Članak se nastavlja posle reklama

Praktičan savet: pre kupovine dobro izmerite površinu koju planirate pokriti da biste mogli izračunati koliko vam je rolni tapeta potrebno. Neki proizvođači prave i tapete po meri i vašim željama.

Neka vas ne plaše vlaga i visoki troškovi jer tapete u kupatilu izgledaju veličanstveno i bez sumnje ćete biti oduševljeni rezultatom.

Članak se nastavlja posle reklama

Miljana Momirović

Max Vakhtbovych/Pexels