Čišćenje kuhinje: 8 ključnih koraka za besprekornu čistoću

by | August 7, 2023
Čišćenje kuhinje: 8 ključnih koraka za besprekornu čistoću

Kuhinja je centralno mesto svakog doma, gde provodimo značajan deo vremena pripremajući obroke i deleći trenutke sa porodicom.

Osnovni saveti za čišćenje kuhinje

Zbog svakodnevnog korišćenja, često se dešava da se brzo uprlja i više nego što bismo želeli. Ipak, iako su naše svakodnevne obaveze često užurbane, postoji nekoliko jednostavnih saveta koje možemo slediti kako bismo održavali kuhinju besprekorno čistom.

1. Čišćenje radne površine i ploče za kuvanje

Iako nam svakodnevne obaveze možda ne dozvoljavaju da svakodnevno čistimo kuhinju,  preporučujemo da se to barem jednom nedeljno uradi, sa posebnim fokusom na radnoj površini i ploči za kuvanje. Brisanje ploče za kuvanje kako biste uklonili kapljice ulja ili hrane i očišćenje radne površine znatno će poboljšati izgled kuhinje.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Čišćenje ručkica na frižideru, ormarima i fiokama

Ručke na frižideru, ormarićima i fiokama često se skupljaju prljavštinu i masnoću. Prilikom kuvanja, često rukama dodirujemo ove delove, pa je važno redovno ih čistiti kako bismo održali higijenu.

3. Različiti elementi za čišćenje

Za efikasno čišćenje, važno je koristiti tri koraka: uklanjanje prljavštine, ispiranje i sušenje. Preporučljivo je koristiti odgovarajuće proizvode za čišćenje kuhinje, uz pomoć kuhinjske spužve za uklanjanje prljavštine, krpe za ispiranje i mikrofiber krpe za sušenje.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Čišćenje kante za otpatke

Čak i ako koristimo kesice za smeće, kanta za otpatke može postati prljava nakon bacanja ostataka hrane ili prolivanja tečnosti. Imajući u vidu da se smeće sakuplja u kanti, ona može biti izvor bakterija. Preporučljivo je čistiti je jednom nedeljno.

5. Čišćenje pločica i podova

Pločice često postaju prljave od masti i ostataka hrane tokom kuvanja. Takođe, podovi mogu postati puni mrvica, fleka i prolivenih tečnosti. Preporučuje se čišćenje pločica najviše svaka tri meseca, dok je pod potrebno čistiti bar nekoliko puta nedeljno.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Pranje posuđa i korišćenih alata za kuvanje

Važno je odmah oprati posuđe i korišćene alate za kuvanje kako bismo izbegli privlačenje insekata i održavali higijenu kuhinje. Ako koristite mašinu za pranje sudova, ne ostavljajte prljavo posuđe u njoj više od tri dana.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Očistite radnu površinu od nepotrebnih stvari

Održavanje radne površine slobodnom od nepotrebnih alata i stvari doprinosi čistijem izgledu kuhinje i boljoj organizaciji.

Članak se nastavlja posle reklama

8. Redovno održavanje malih električnih aparata

Aparati kao što su toster, sendvičar i aparat za kafu često se ne koriste svakodnevno. Nakon upotrebe, preporučuje se čuvanje ovih aparata u kuhinjskim ormarićima kako bi se smanjio nered na radnoj površini.

Kako da očistite masnoću sa rešetke u rerni?

Prateći ove korake stručnjaka za čišćenje, možete održavati vašu kuhinju uvek čistom i blistavom, bez obzira na svakodnevne zahteve vaše rutine.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

brizmaker/gettyimages