Dom bez prašine: Praktični saveti za čistiji vazduh

by | March 18, 2024
Dom bez prašine: Praktični saveti za čistiji vazduh

Prašina se vremenom nađe čak i u najčistijim domovima. Međutim, otkrili smo kako sprečiti nakupljanje prašine u vašem domu, a da pritom ne provodite svo slobodno vreme čisteći.

Smanjite količinu prašine u spavaćoj sobi ili dnevnoj sobi i držite je pod kontrolom – čak i ako imate kućne ljubimce – uz jednostavne i praktične trikove za smanjenje prašine u vašem domu.

Dom bez prašine: 7 praktičnih saveta

1. Redovno perite posteljinu i sve tkanine

Veliki deo prašine u našim domovima potiče od tekstila koje redovno koristimo. Redovno pranje posteljine, ćebadi i jastuka je odličan način da se spreči nakupljanje prašine. Trudite se da perete čaršafe barem jednom nedeljno, a ostalu posteljinu ili dekorativne tkanine i jastuke jednom mesečno.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Često usisavajte

Prašina se taloži na podu i podiže se kad se krećemo po prostoriji. Smanjite količinu prašine tako što ćete često usisavati. Brz krug po najfrekventnijim delovima vašeg doma svakodnevno je koristan, ali ako nemate mnogo vremena, nekoliko puta nedeljno je takođe dobro. Ove sesije usisavanja ne moraju biti temeljne, već će olakšati dubinsko čišćenje.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Provietrite vaše tepihe

Tepisi lako hvataju prašinu, pa je važno da ih povremeno iznesete napolje, dobro protresete i otrese deo prašine. Obavezno ih usisajte kada ih unesete nazad u kuću.

4. Obrišite zavese i draperije

Prozorske zavese su često zanemarene prilikom čišćenja domova. Proverite da li se na njima skupilo mnogo prašine koja bi mogla da se raširi po vašem domu. Usisajte ili operite draperije, obrišite roletne i štokove oko prozora kako biste smanjili količinu prašine.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Redovno vršite selekciju stvari za dom bez prašine 

Razmislite ovako: što više stvari ima u vašem domu, to više stvari ima koje mogu da skupe prašinu. Redovno deklutterizovanje pomaže da se smanji broj nepotrebnih predmeta i stvari koje skupljaju prašinu kada se ne čiste često.

6. Prašina se skriva na biljkama 

Bilo da su u pitanju veštačke ili prave biljke, zelenilo u vašem domu takođe treba redovno brisati. Nežno obrišite listove biljaka svaki put kada brišete prašinu ili sređujete prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Koristite mikrofiber krpe prilikom čišćenja 

Papirne ubruse možda deluju kao jednostavan izbor prilikom čišćenja, ali nisu uvek idealni. Papirne ubruse mogu da podignu više sitnih čestica u vazduh i, zavisno od marke, mogu više raspršiti prašinu nego što je uhvate.

Članak se nastavlja posle reklama


Borjana Božić

ronstik/getttyimages

Tags: