Kako efikasno očistiti presvučene stolice: Korak po korak

by | June 22, 2023
Kako efikasno očistiti presvučene stolice: Korak po korak

Presvučene stolice mogu dodati eleganciju i karakter svakom prostoru, ali mogu izgledati kao pravi izazov za čišćenje. Ipak, održavanje presvučenih stolica čistim ne mora biti teško. Nastavite čitati da biste saznali kako ih očistiti, što će vam biti potrebno i kako održavati presvučene stolice čistima što duže.

Koliko često treba čistiti presvučene stolice?

Najbolje vreme za čišćenje presvučenih stolica zavisi od njihove upotrebe i stanja. Ako se stolice koriste svakodnevno i izgledaju malo iznošeno nakon nekoliko meseci, očistite ih sezonski. Ako se retko koriste, očistite ih godišnje kako biste uklonili prašinu i održali ih u dobrom stanju.

Čiste presvučene stolice: Šta vam je potrebno?

Evo šta će vam biti potrebno kako biste očistili presvučene stolice:

  • Usisivač sa nastavkom za presvlake ili četkom
  • Topla voda
  • Blagi deterdžent za posuđe ili veš
  • Čiste krpe za pranje
  • Vodonik peroksid (3%), sirće ili kupovni preparat za uklanjanje fleka
  • Četka sa mekanim vlaknima
  • Aparat za čišćenje na pari (opciono)
  • Ventilatori

Korak 1: Usisavanje

Prvi korak u čišćenju presvučenih stolica je usisavanje. To će ukloniti prljavštinu i nečistoće s površine i pomoći u odstranjivanju tvrdokornih fleka. Koristite nastavak za presvlake na usisivaču. Ako vaš usisivač nema takav nastavak, koristite četku. Pomoću malih, nežnih pokreta prelazite usisivačem po presvlaci, čisteći i podižući dlake, mrvice i ostale ostatke, krećući se od vrha stolice prema dnu.

Korak 2: Priprema čistača

Zatim pripremite ostatak sredstava za čišćenje – vreme je za pravljenje sapuna. U veliku posudu sa toplom vodom (koliko god je vruća da je još uvek sigurna za ruke) dodajte kašičicu blagog deterdženta za veš ili posuđe. Promešajte dok ne dobijete penušavu smesu.

Korak 3: Uklanjanje fleka

Sada je vreme da uklonite tvrdokorne fleke. Za uklanjanje fleka možete koristiti kupovni preparat za uklanjanje fleka ili napraviti svoj koristeći 3% vodonik peroksid ili sirće. U svakom slučaju, umočite čistu krpu u sredstvo za uklanjanje fleka i nežno tapkajte po fleki pre nego što je ostavite da deluje 10 minuta. Dok čekate da sredstvo deluje, pređite na sledeći korak.

Korak 4: Čišćenje stolica

Umočite drugu čistu krpu u pripremljenu sapunicu i iscedite višak tečnosti. Zatim, koristeći krpu, nežno navlažite celu površinu presvlake stolice, vodeći računa da površina bude dovoljno vlažna, ali ne prenatopljena vodom. Po potrebi, umočite krpu nazad u sapunicu da biste dodali više tečnosti za čišćenje.

Korak 5: Četkanje i čišćenje na pari

Zatim, uzmite četku sa mekanim vlaknima i vrlo nežno četkajte sapunicu u presvlaci. Četkajte u malim kružnim pokretima, krećući se od vrha prema dnu.

Ako imate aparat za čišćenje na pari, sada je pravo vreme da ga koristite. Očistite stolicu na pari od vrha do dna, koristeći male prekrižene pokrete četkom.

Korak 6: Isperite i osušite

Da biste završili čišćenje presvučenih stolica, umočite čistu krpu u toplu vodu i ocedite je dok ne bude samo vlažna. Zatim pređite vlažnom krpom po celoj površini presvlake, ponavljajući postupak s dodatnim čistim krpama, sve dok presvlaka ne bude bez sapunice.

Na kraju, ostavite presvlaku da se suši tokom dana ili preko noći. Najbolji način za to je da postavite stolicu u prostoriju s otvorenim prozorima i uperite ventilatore prema nameštaju. To će obezbediti dovoljno strujanja vazduha da se stolica ravnomerno osuši. Ako nemate dovoljno prostora, takođe možete stolicu sa presvlakom postaviti na hladno mesto napolju nekoliko sati da se osuši.

Trpezarijski sto i stolice: Kako ih uskladiti?


Borjana Božić

perfectlab/gettyimages