Intenzivan i prijatan miris veša: Laki i jednostavni saveti

by | August 21, 2023
Intenzivan i prijatan miris veša: Laki i jednostavni saveti

Da li se ikada dogodilo da operete veš, samo da biste shvatili da vaša odeća i dalje ima neugodan miris? Možda ste isprobali različite deterdžente, mirise i tehnike pranja, ali ništa ne deluje. Niste sami. Borba da veš miriše prijatno je zajednički problem sa kojim se suočava mnogo ljudi.

Kako intenzivirati miris veša

Ovi saveti neće samo ostaviti vašu odeću da miriše sveže i čisto, već će vam pomoći da se osećate samopouzdano i udobno u svojoj odeći.

Dakle, ako ste umorni od borbe da vaš veš miriše dobro, nastavite sa čitanjem. Imam sve savete i trikove koje trebate da preokrenete svoju igru sa pranjem veša i postignete taj sveži i čisti miris koji ste oduvek želeli.

Otkrivanje uzroka neprijatnog mirisa veša

Pre nego što se pozabavimo rešenjima, hajde da identifikujemo pravi uzrok problema. Postoji nekoliko razloga zašto vaš veš može imati neprijatan miris, i važno je pronaći izvor problema pre nego što pokušate da tretirate simptome. Evo nekoliko uobičajenih razloga zbog kojih vaš veš može neprijatno mirisati:

Korišćenje veš-mašine sa nakupljenim bakterijama ili plesnima: Ako koristite istu veš-mašinu već neko vreme, moguće je da ima nakupljenih bakterija ili plesni. To može dovesti do neprijatnog mirisa veša, čak i ako perete odeću kako treba.

Da biste to sprečili, pokušajte da pokrenete prazan ciklus sa vrućom vodom i izbeljivačem jednom mesečno. To će pomoći da ubijete sve bakterije ili plesni koje mogu rasti u mašini. Takođe, ostavite vrata veš-mašine otvorena između ciklusa kako biste omogućili cirkulaciju vazduha i sprečili nakupljanje vlage.

Pretrpavanje veš-mašine: Svi smo krivi što pokušavamo da stavimo što više odeće u veš-mašinu kako bismo uštedeli vreme i energiju. Međutim, pretrpavanje mašine može sprečiti da se odeća dobro opere i dovesti do neprijatnog mirisa veša. Da biste to izbegli, pokušajte da ograničite količinu odeće koju stavljate u mašinu na otprilike tri četvrtine kapaciteta. To će omogućiti odeći dovoljno prostora da se kreće i dobro opere.

Saveti za osvežavanje i intenzivan prijatan miris veša

Dodajte pojačivače mirisa u ciklus pranja: Pojačivači mirisa su odličan način da vašem vešu pruže dodatni miris. Ove male kuglice ili kristali se dodaju u ciklus pranja i rastvaraju se u vodi, oslobađajući prijatan miris dok se peru.

Koristite listiće za sušenje ili kuglice od vune sa esencijalnim uljima: Listići za sušenje i kuglice od vune mogu pomoći da vaš veš dobije prijatan miris dok se suši. Listići za sušenje su natopljeni mirisom i mogu se baciti u sušilicu zajedno sa odećom. Kuglice od vune su prirodna alternativa listićima za sušenje i takođe mogu pomoći da se smanji vreme sušenja poboljšavajući protok vazduha u sušilici.

Sušite veš napolju na vazduhu: Ako imate dovoljno prostora i vreme dozvoljava, sušenje veša na otvorenom može biti odličan način da ga obogatite prirodnim i svežim mirisom. Sunčeva svetlost i svež vazduh mogu pomoći da se uklone mirisi i bakterije sa vaše odeće, ostavljajući je sveže i čisto mirišućom.

Koristite sodu bikarbonu ili sirće u ciklusu pranja: Soda bikarbona i sirće su prirodni dezodoransi koji mogu pomoći da eliminišu mirise i osveže vaš veš. Soda bikarbona se može dodati u ciklus pranja zajedno sa deterdžentom kako bi neutralisala mirise i posvetlila bele tkanine. Sirće se može koristiti kao omekšivač za tkanine i može pomoći da se uklone ustajali mirisi sa odeće.

Redovno čistite veš-mašinu: Prljava veš-mašina može skrivati bakterije i plesni, što dovodi do ustajalog ili neprijatnog mirisa veša. Da biste održavali veš-mašinu čistom i svežom, redovno je čistite.

 

 


Borjana Božić