Kako da uklonite fleke od kafe sa nameštaja?

by | 11 maja, 2023
Fleke od kafe

Kafa je za mnoge od nas svakodnevna potreba. Stoga nije ni čudno što se često pojave fleke od kafe uzrokovane prolivanjem. Međutim, ključ je u tome da reagujete brzo. 

Kako da uklonite fleke od kafe?

Ne dozvolite da vam prosuta kafa pokvari dan ili vaš nameštaj. Kada je u pitanju uklanjanje mrlja od kafe, morate biti oprezni kako ne biste napravili više štete nego koristi. Evo nekoliko saveta kako da uklonite mrlje od kafe. Stvari koje će vam biti potrebne: krpa od mikrovalakana, sirće, prašak za pecivo, flašica sa raspršivačem, deterdžent za veš i sredstvo za uklanjanje mrlja.

Fleke od sveže kafe na nameštaju od tkanine

Kada su u pitanju fleke od kafe, veoma je važno da reagujete brzo. Evo kako treba da reagujete:

  • Nežno obrišite mrlju sa čistom krpom od mikrovlakana povlačeći krpu ka centru mrlje
  • Nemojte ribati. Nežno obrišite što je više moguće pre nego što pređete na sledeći korak.
  • Isperite šoljom hladne vode.
  • Ponavljajte sve dok se kafa ne ukloni
  • Osušite nameštaj na vazduhu pomoću ventilatora. Nemojte primenjivati toplotu, uključujući i lampe jer će to ostaviti mrlju.

Fleke od sveže kafe sa tvrdog nameštaja se uklanjaju jednostavno – samo je obrišite.

Osušene fleke od kafe na nameštaju od tkanine

Što duže fleka postoji, to će se teže očistiti. Međutim, to ne znači da je nemoguće očistiti je. Postoje tri metode za uklanjanje ovakvih mrlja. Počnite sa najlakšim pre nego što pređete na sledeće metode.

  1. Napravite mešavinu za čišćenje sa toplom vodom, deteredžentom za veš i sirćetom u sledećim razmerama: Nekoliko kapi deterdženta, 1/3 šolje sirćeta i 2/3 tople vode. Umočite čistu krpu u smešu i utrljajte je u mrlju. Sačekajte nekoliko minuta, a zatim isperite hladnom vodom. Pazite da uklonite sav rastvor sa nameštaja. Obrišite suvom i čistom krpom. Osušite na vazduhu dalje od direktne toplote.
  2. Ako ovaj metod ne uspe, pokušajte da pospete mrlju sodom bikarbonom. Ostavite da odstoji 15 minuta i potom je usisajte.
  3. Ako fleka još uvek nije nestala, koristite sredstvo za uklanjanje mrlja sa kiseonikom. Pomešajte kašiku izbeljivača sa kiseonikom sa dve kašike vrele vode i smesom istrljajte mrlju. Pre nego što isprobate ovu metodu, testirajte sredstvo na maloj neupadljivoj površini.

Osušene mrlje od kafe na tvrdom nameštaju

Iako deluju kao fleke koje se nikad neće očistiti, njima se lako upravlja. Za čišćenje ovakvih mrlja možete odabrati jednu od dve metode.

  1. Obrišite površinu smesom od tople vode i sode bikarbone.
  2. Jednostavno poprskajte fleku nekim univerzalnim sredstvom za čišćenje i obrišite krpom od mikrovlakana.

Mrlje koje pored kafe sadrže i šlag ili šećer

Ovaj tip fleka je svakako najuporniji. Međutim, i to nije nerešivo. Ako mrlja od kafe sadrži i šlag i šećer, koristite deterdžente koji sadrže enzime. Možete pomešati kašičicu deterdženta sa šoljom tople vode u boci sa raspršivačem. Poprskajte mrlju i sačekajte 15 minuta.  Poprskajte fleku hladnom vodom i obrišite je čistim, suvim peškirom.

Dakle, ne očajavajte ako ste prosuli kafu na omiljeni komad nameštaja. Ako brzo odreagujete, lako ćete rešiti ovaj problem i imati blistavi nameštaj uz koji ćete uživati u jutarnjoj kafi.


Snežana Vranić

Maksim Luzgin/GettyImagesPlus