Kako pravilno oprati prozore da vam ne ostaju mrlje?

by | September 20, 2023
Kako pravilno oprati prozore

Često se mnogi od nas pitaju kako pravilno oprati prozore, a da ne ostaju tragovi već da se on savršeno blista. Odgovore na to pitanje, možete pronaći u tekstu.

Kako pravilno oprati prozore?

Pranje prozora je posao koji je od većeg značaja nego što mislite. Prljavština na prozorima može postepeno da ih uništava, da utiče na protok vazduha i da naravno, uništi vaš pogled kroz prozor. Stoga je veoma važno da perete prozore s vremena na vreme, a evo i kako da to ispravno učinite.

Uklonite buđ s tkanine u 9 koraka

Koliko često treba da perete prozore?

Koliko često treba da perete prozore zavisi od toga koliko se lako oni zaprljaju. To zavisi od lokacije i okruženja, a neki tipovi prozora i stakla su skloniji nakupljanju prljavštine i prašine u vazduhu. Međutim, ako živite u okruženju bez vetra i mnogo noseće prljavštine, dovoljno je da ih perete jednom u dva meseca.

Kako pravilno oprati prozore: Šta vam je potrebno?

Čišćenje prozora je zapravo vrlo jednostavan posao koji ne zahteva ni veštinu ni specijalizovane alate.

  • Usisavač sa priključkom za crevo
  • Voda
  • Sirće
  • Krpa od mikrovlakana
  • Četka sa mekim vlaknima

Prvi korak: Uklonite prljavštinu usisivačem

Kada čistite prozorske mreže (komarnike), ne morate uvek da ih uklanjate iz okvira. Naročito ako ih redovno čistite. Dovoljno je da ga usisate kako biste uklonili prljavštinu i prašinu. Ovako izbegavate i da vam se komadići prašine zaglave između komarnika i prozora.  Potom, poprskajte staklo mešavinom sirćeta i vode i obrišite ga kružnim pokretima i vlažnom krpom od mikrovlakana. Ostavite da se osuši pre nego što zatvorite prozor.

Drugi korak: Koristite sprej i četke

Isperite prozore vodom. To možete učiniti crevom ako vam je to dostupno ili možete natopiti krpu i pustiti da voda spere prljavštinu. Kada to učinite, operite staklo mekom četkom i  vlagim sapunom, pa isperite vodom. Možete ga još jednom prebrisati mešavinom sirćeta i vode.Ostavite ih da se osuše pre nego što zatvorite prozore.

Kako pravilno oprati prozore: Održavajte prozore čistim

Postoje dva načina na koja možete održavati prozore čistim. Prebrišite ih svaki drugi mesec jer će ih to održavati čistim. Drugo, tom prilikom nemojte zaboraviti da prebrišete i prozorske klupice i okvire jer prljavština sa njih lako može preći na staklo. I to je to. Uživajte u čistom pogledu na svet.

Snežana Vranić

Andrii Shablovskyi/GettyImagesPlus