Nered u kući: 7 negativnih posledica i kako se nositi sa tim

by | July 14, 2023
Nered u kući: 7 negativnih posledica i kako se nositi sa tim

Nered može negativno uticati na naš život na mnogo načina. Pored estetskog aspekta, postoje i brojne nepoželjne posledice koje nered donosi u našu svakodnevicu.

Nered u kući: Zašto čišćenje i organizacija imaju ključnu ulogu

Ukratko, nered može imati ozbiljne posledice na naš život. Održavanje reda i organizacije može nam pomoći da budemo produktivniji, manje pod stresom i da živimo zdraviji i ispunjeniji život.

Kako da dom uvek bude uredan? 8 navika ljudi koji u tome uspevaju

U nastavku vam donosimo sedam primera kako nered može uništiti naš život:

1. Nered smanjuje koncentraciju

Nered oko nas ograničava sposobnost našeg mozga da obradi informacije i izaziva stalne smetnje. Studija sprovedena na Univerzitetu Prinston otkrila je da nered ograničava sposobnost mozga da obradi vizuelne informacije. Pronalaženje nečega među gomilom smeća može biti pravi izazov. Ipak, postoje načini da se ovaj problem reši, kao što je redovno održavanje prostora i organizacija stvari.

2. Čini nas nervoznim

Nered izaziva stres. Studija sprovedena na UCLA među porodicama u Los Anđelesu otkrila je da se nivoi kortizola povećavaju kada majke posmatraju gomilu neoprane odeće i igračaka koje su deca razbacala po kući, dok se nivoi kortizola smanjuju kada majke odlaze na posao ili u kupovinu. Održavanje čistog i organizovanog prostora može smanjiti osećaj nervoze i stresa.

3. Prisiljava vas da stvari odlažete za kasnije

Nered zapravo dovodi do odlaganja obaveza. Na primer, možete pomisliti: “Moram da popravim stolicu”, ali onda kada pokušate da pronađete pravi alat, iznervirate se i odložite popravku. Ako je nered prisutan i na radnom mestu, ne možete očekivati visok nivo produktivnosti od sebe. Održavanje organizovanog radnog prostora može vam pomoći da budete efikasniji i da obavljate zadatke na vreme.

4. Troši novac

Nered troši vreme, a samim tim i novac. Zamislite koliko vremena provodite na poslu tražeći pravi fajl ili dokument – a ovo je samo deo neproduktivnog gubljenja vremena. Prema Nacionalnoj asocijaciji profesionalnih organizatora, Amerikanci zajedno troše 9 miliona sati dnevno na takve neproduktivne procese. Održavanje organizacije u svakodnevnim zadacima može vam pomoći da efikasnije koristite vreme i smanjite gubitak novca.

5. Pogoršava zdravlje

Akumulacija stvari izaziva pojavu grinja, koje mogu izazvati alergije i napade astme. Pored toga, nered može uticati na mentalno zdravlje, izazivajući osećaj nelagodnosti i anksioznosti. Održavanje čistog i organizovanog prostora može poboljšati zdravlje i stvoriti pozitivnu atmosferu.

6. Doprinosi dobijanju viška kilograma

Nered izaziva stres, koji može dovesti do prejedanja i loših navika u ishrani. Stalna želja za prejedanjem takođe je vrsta poremećaja koju je teško prevazići. Nesvesno grickanje i nezdrava ishrana su često posledice haosa u okruženju. Održavanje organizacije u ishrani i prostoru može vam pomoći da vodite zdraviji i uravnoteženiji način života.

Uredan stan: 5 trikova za besprekoran izgled

7. Ne dozvoljava vam da živite “ovde i sada”

Nered može uticati na našu sposobnost da budemo prisutni u trenutku i da uživamo u sadašnjem trenutku. Prema Feng Shui filozofiji, nered je negativna energija koja izaziva negativne emocije. Red, s druge strane, unosi harmoniju i pozitivnu struju u naš život. Čišćenje je način da se okružite stvarima koje vam zaista trebaju. Održavanje čistog i organizovanog prostora može vam pomoći da se osećate smirenije i da živite u harmoniji sa okolinom.

Kako efikasno očistiti presvučene stolice: Korak po korak


Borjana Božić

PeopleImages/gettyimages