Saveti stručnjaka: Kako se trajno rešiti moljaca

by | August 14, 2023
Saveti stručnjaka: Kako se trajno rešiti moljaca

Moljci su neki od najnepoželjnijih insekata koji mogu nastaniti vaš dom. Ovi insekti vole da se nastane u tamnim prostorima u potrazi za mestima za polaganje jaja i pronalaženje hrane, što znači da ih je verovatno moguće primetiti u podrumima, tavanima ili ormanima.

Kako se trajno rešiti moljaca u domu

Iako su uglavnom bezopasna stvorenja, ipak je uznemiravajuće videti ih kako lete unaokolo (a još je iritantnije pronaći rupe u omiljenim džemperima). Zato delimo savete o tome kako se trajno rešiti moljaca.

Prvi korak? Utvrdite koji tip moljaca – moljci odeće ili moljci iz kuhinje – je naselio vaš dom. Iako su oba podjednako iritantna, imaju različite izvore hrane. Moljci odeće napadaju vaše tkanine i garderobu, dok se moljci iz kuhinje razmnožavaju u kuhinji. Zato je ključno primeniti efikasne preventivne mere, uključujući odbacivanje kontaminiranog materijala i zatvaranje sezonske odeće i namirnica.

Bez obzira da li više volite koristiti kupovne zamke za moljce ili metode koje sami izrađujete, budite uvereni da smo sakupili najbolje metode za hvatanje i ubijanje moljaca odmah. ze u kontakt sa jednim od dva tipa moljaca: moljci iz kuhinje i moljci odeće. Kao što i njihove kategorije impliciraju, ovi insekti ciljaju različite izvore hrane u različitim delovima kuće.

Što se tiče moljaca iz kuhinje, ponekad nazivanih i brašnasti moljci, većina njih privlači žitarice i suve namirnice: žitarice, krekeri, pirinač i druge uskladištene hrane. Obično stižu kući iz prodavnice, dolazeći iz kontaminiranih skladišta ili fabrika. Kada invadiraju vaš prostor, primetićete odvratne paučinaste mreže ili sitne gusenice unutar svojih grickalica, ne baš prijatan poklon od lutaka i larvi.

Moljci odeće prirodno se nastanjuju u ormarima i garderoberima, pri čemu se gusenice oslanjaju na prirodna vlakna poput lana, vune, svile ili krzna za ishranu. Oni pronalaze mnoge načine da uđu u vašu kuću ili stan – mogu da ulete kroz otvorena vrata ili prozore, da se prevezu na odeći kupljenoj u prodavnici (posebno na korišćenoj odeći) ili čak da prođu kroz male pukotine u fasadi.

Saveti kako se trajno rešiti moljaca u kuhinji i ormaru

Počnite sa čišćenjem i bacite inficirani materijal. Ako pokušavate da se rešite moljaca iz kuhinje, prvi korak u zaustavljanju infestacije je bacanje smeća. Bacite sve potencijalno kontaminirane namirnice i izbacite ih iz kuće. Ako se suočavate sa moljcima odeće, počnite pravljenjem gomile veša. Operite ono što možete sa vrućom vodom i deterdžentom, a zatim sušite na srednjoj do visokoj temperaturi kako biste ubili larve, osim ako etiketa ne preporučuje drugačije.

I u kuhinji i u ormaru, usisajte sve: tepih, zidove, podnožja – kako god želite. Koristite nastavak za ćoškove kako biste očistili rubove i uglove. Zatim odmah bacite vreću za usisivač ili ispraznite posudu za prašinu napolju i dobro je operite, jer može sadržavati jaja. Na kraju, temeljno istrljajte police i zidove mešavinom sapuna i vode. Police u kuhinji takođe možete obrisati mešavinom belog sirćeta i vode u jednakom odnosu.

Zaptite sezonsku odeću u hermetičke vreće ili kutije; vakuumski zaptivani raznolikosti su dobar izbor. Čuvajte ih u glavnom delu kuće, a ne u vrućem, vlažnom tavanu ili podrumu.

U kuhinji, držite namirnice u staklenim hermetički zatvorenim posudama. To takođe ima dodatni efekat odbijanja i drugih štetočina poput mrava i bubašvaba. Takođe je dobra ideja da proverite hranu iz prodavnice pre nego što je stavite u svoju kuhinju, jer se infestacije obično tako i počinju.

Napravite mešavinu bilja: Bilje su odlični repelenti za moljce, jer im se ne sviđa miris. Napunite plastičnu kesu biljem – lavandom, ruzmarinom, karanfilićima itd. – i obesite je bilo gde želite da moljci izbegavaju. Ili razblažite svoja esencijalna ulja da ih poprskate na svoju odeću i stvari.

Usisavajte i čistite redovno. Sprečite buduće probleme sa štetočinama redovnim čišćenjem kuće. Brisanje površina i uklanjanje prašine, vlakana i mrvica daleko će dogurati. Nadzirite znakove aktivnosti moljaca ne samo u odeći i hrani, već i na drugim mestima.

 


Borjana Božić

Tatiana Foxy/gettyimages