Šta oštećuje veš mašinu: Kriv je deterdžent za posuđe

by | August 30, 2023
Šta oštećuje veš mašinu

Šta oštećuje veš mašinu? Mnogo toga. Ali danas ćemo se pozabaviti najnovijim viralnim “trikom” za pranje veša koji može učiniti više štete nego koristi.

Nije jasan razlog zašto se neki „trikovi“ za čišćenje šire društvenim mrežama tek sada. Decenijama nakon što su naučnici razvili mnoge proizvode i tehnike koje se i danas koriste. Pritom ti viralni “praktični saveti” mogu  doneti više štete nego koristi.

To je slučaj sa “trikom” za pranje veša koji kruži na TikTok-u i drugim platformama više od godinu dana. Ova tehnika uključuje sipanje jedne supene kašike tečnog deterdženta za posuđe na čistu krpu. Zatim se ta krpa stavlja u napunjenu veš mašinu. Navodno, čisti fleke bolje od izbeljivača. Ali prema stručnjacima za pranje veša, ovo je loša ideja.

Šta oštećuje veš mašinu: Tečni deterdžent za posuđe!

Zašto ne treba da koristite deterdžen za pranje posuđa u mašini za pranje veša? Evo u čemu je stvar: tečni deterdžent za posuđe je odličan način za prethodno tretiranje mrlja od hrane na odeći. Jer je formulisan da stvori penu koja rastvara masnoću i zalepljene čestice hrane. Tako da nije iznenađujuće što su ljudi odlučili da odu korak dalje i koriste tečni deterdžent za posuđe umesto praška za veš. Postoji nekoliko razloga zbog čega to ne treba raditi:

Može oštetiti veš mašinu

Tečni deterdžent za posuđe nije namenjen za direktnu upotrebu u mašini za pranje veša jer su veš mašine dizajnirane tako da rukuje deterdžentom koji stvara malo pene. Ako sipate deterdžent za posuđe u veš mašinu produžićete ciklus pranja. Pritom, ni uz dodatnu vodu, mašina neće moći da ispere svu penu. Vremenom, deterdžent za posuđee, koji jako peni, može se nataložiti u bubnju i stvoriti pogodno tlo za razvoj buđi i neprijatnog mirisa.

Može da iritira osetljivu kožu

Deterdžent za posuđe može da sadrži mirise, jake hemikalije ili druge iritanse koji su problematični za one s osetljivom kožom. S obzirom na to da veš mašina ne može dobro da ispere sapunicu, ona ostaje na garderobi, peškirima ili posteljini – problem je teško izbeći.

Može oštetiti  odeću

Kada se u bubnju mašine za pranje veša nakupi deterdžent za posuđe, on može da obloži vašu odeću filmom od sapuna, ostavljajući je ukočenom. Povrh toga, deterdženti za pranje veša su formulisani ne samo da čiste tkanine, već da ih štite tokom pranja. Deterdženti za pranje posuđa su, s druge strane, formulisani da uklone masnoću sa tvrdih površina, kao što su staklo, keramika i plastika. A ne nešto meko, kao što je tkanina.

Intenzivan i prijatan miris veša: Laki i jednostavni saveti


Ranka Bulatović

Choreograph/gettyimages.co.uk