Diznilend je juče proslavio 59. rođendan!

by | 18 jula, 2014
Diznilend

Najraniji dokumentovani nacrt Diznijevih planova datira iz 1948. godine, a prvobitni naziv ovog parka trebalo je da bude „Miki Maus park“. U julu je pre 59 godina nastao prvi Diznilend. U kalifornijskom gradu, Anahajmu, 17.jula 1955. godine otvoren je jedini tematski park koji je projektovan i izgrađen pod direktim nadzorom svog osnivača, velikog Volta Diznija.

Diznilend slika 3

Volt Dizni, tvorac omiljenih crtanih filmova i najpoznatijeg luna parka na svetu

Volt Dizni, američki filmki producent, reditelj, scenarista i animator rođen 05.decembra 1901, zajedno sa bratom Rojem otvorio je kompaniju pod nazivom “Dizni braders kartun studio”, koja je 16.oktobra prošle godine proslavila svoj 90. rođendan.

Ideja o izgradnji najlegendarnijeg parka u istoriji nastala je kada je Dizni ’30. i ’40. posećivao različite zabavne parkove sa svojim ćerkama i odlučio da i sam priredi turističku atrakciju.

Najraniji dokumentovani nacrt Diznijevih planova datira iz 1948. godine, a prvobitni naziv ovog parka trebalo je da bude “Miki Maus park”.

Diznilend slika 4

Diznilend je trebao da se zove „Miki Maus park“

Nakon angažovanja konsultanata, 1953. je kupio 65 hektara zemlje u Anajhanmu i već naredne godine izgradnja je započeta. Od svog otvaranja, Diznilend je prošao kroz niz renoviranja i proširenja.

Diznilend je svoje prvobitno ime ’90. godina promenio u Diznilend Park, jer je tih godina, mnogo nakon smrti Volta Diznija koji je preminuo 1966, počela velika ekspanzija čitavog kompleksa. Diznilend Park i Diznilend Hotel postali su deo Dizniled Resorta.

Diznilend slika 5

Omiljeni likovi iz crtaća u Diznilendu vas pozdravljaju na svakom koraku

Od otvaranja jedne od najomiljenijih turističkih atrakcija i dece i odraslih, Diznilend je ugostio oko 650 miliona posetilaca.

Još na početku je sve ukazivalo na to da će ovaj park ući u istoriju, budući da je otvaranje posetilo 28.000 ljudi, od kojih je jedna polovina činila zvanice, dok je druga polovina posedovala falsifikovane ulaznice.

Diznilend slika 6

Po broju posetilaca ovo magično mesto ušlo je u istoriju

Diznijeva strast koju je imao prema vozovima, uticala je da upravo to bude glavno prevozno sredstvo u zabavnom parku.

Diznilend park je godinama radio na bogaćenju svoje ponude i držao korak sa vremenom kada je reč o zabavnom sadržaju.

Likovi iz Diznijevih crtanih filmova dočekuju goste širom parka, fotografišu se sa decom i animiraju ih, što njima predstavlja najveću radost.

Diznilend slika 7

Vozovi su bili velika strast Volta Diznija pa ne čudi da su glavno prevozbno sredstvo u parku

Za one koji žele da posete Diznilend u Kaliforniji, to zadovoljstvo košta između 96 i 266 dolara, u zavisnosti da li bi se odlučili za ulaznicu koja važi jedan ili pet dana.

Pogledajte kako je izgledalo otvaranje Diznilend Parka davne 1955. godine:

Izvor: Telegraf.rs