Nameštaj za baštu: Kako da uživate u prolećnim i letnjim danima

by | 12 maja, 2023
Nameštaj za baštu: Kako da uživate u prolećnim i letnjim danima

Konačno je došla sunčana sezona koju smo svi dugo čekali. Zajedno sa prolećem, došlo je i vreme kada svi vole da uživaju na svežem vazduhu u bašti. Pogledajte kakav nameštaj za baštu je ove godine u trendu!

Vreme je da se iznese nameštaj za baštu i da se uživa u sunčanim i toplim danima. Evo nekoliko saveta pomoću kojih će vaša terasa ove godine izgledati savršeno.

Nameštaj za baštu: Kako da uživate u prolećnim i letnjim danima

Materijal

Ako se pitate koji je najbolji materijal za nameštaj za baštu, na pravom ste mestu. Baštenski nameštaj je najbolje birati u prirodnim bojama drveta. Ona se najbolje uklapa uz prirodu, ali zahteva posebnu negu. Tikovina je najizdržljivija opcija, ali je za nju potreban najveći budžet. Jeftinije varijante su bagrem i eukaliptus, prethodno tretirani specijalnim uljima zarad poboljšanja njihovog trajanja.

Ukoliko niste spremni toliko da brinete o baštenskom nameštaju, odlučite se za nameštaj od aluminijuma. On je lagan i veoma izdržljiv. Najbitnije od svega, nameštaj od aluminijuma ne rđa kao što je slučaj sa nameštajem od gvožđa. Ovaj nameštaj daje bašti moderan izgled, a vrlo lako se čuva i kada se sezona zavši. Uživajte u izboru beskonačno velikog broja boja, dizajna i tekstura. Jedina mana je to što mogu biti hladni, te je najbolje opremiti se jastučićima za sedenje.

Kada birate nameštaj od vlakana za otvoren prostor, uvek se odlučite za sintetička vlakna. Verno reprodukuju pletenice od prirodnih vlakana, a ne menjaju se tokom vremena. Deluju prirodno i daju mnogo šarma bašti. Najbolje je držati ih ispod natkrivenog dela jer su osetljivi na vlagu i vodu.

Sto i stolice

Pre nego što krenete u potragu za njima, izmerite prostor koji imate kako ne biste kupili suviše mali ili preveliki komplet. Ukoliko često pozivate veliko društvo kod vas u baštu tokom leta, odlučite se za sto koji se može proširiti. On ima tu prednost što je veliki samo onda kada je to potrebno.

Kada je reč o stolicama, najudobnije su tapacirane sa naslonima za ruke. Međutim, one zauzimaju mnogo više prostora od običnih. Ukoliko tokom zime sklanjate baštenski nameštaj, birajte komade koji su sklopivi.

Detalji

Raznolikost tkanina doprinosi šarmu. Birajte tkanine koje su vodootporne i otporne na UV zrake kako ne bi bledele od sunca. Takođe, trebalo bi da povedete računa o tome da izaberete one tkanine koje je lako održavati i koje ne zadržavaju mrlje, a tolerišu i velike promene temperature. Iako su takve tkanine skuplje, ovakvi detalji su izdržljivi i investicija je vrlo isplativa.

Biljke

Biljke u dvorištu ili na terasi su vrlo bitne za ambijent. Osim što mogu pomoći da dobijete veću privatnost, biljke su idealne i zbog toga što definitivno ulepšavaju ambijent. Birajte biljke koje su predviđene da budu napolju i koje su otporne na sve spoljne uslove.

Uživajte u dolazećim lepim prolećnim i letnjim danima u svojoj bašti!


Jovana Jevtić

KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Plus